Almanya'dan Türkiye'ye şok suçlama

Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın hazırladığı bir raporda, NATO’da reform yapılmasının önündeki kilit sorunlar arasında, Türkiye’nin “ortaklığı yapıcı şekilde desteklemeyi reddetmesi” gösteriliyor

Almanya'dan Türkiye'ye şok suçlama
Soğuk Savaş döneminde, ilk genel sekreter Lord İsmay 'in sözleriyle “Amerikalıları içeride, Rusları dışarıda, Almanları aşağıda tutmak amacıyla” kurulan Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO), 2012 'de ABD 'nin Chicago kentinde gerçekleşen zirvede kendini 'zamanın ruhu 'na uygun şekilde reforme etme kararı almıştı.
Zirvede üye ülkeler, “işbirliğinde yeni bir dönem” adı altında savunma projelerini daha iyi koordine etme sözü vermişti. Ancak bir yıl geçmesine rağmen değişen dünyadaki rolünü yeniden tanımlama ve ABD 'nin üzerindeki mali yükü Avrupa Birliği ile paylaşmayı içeren reformlar konusunda ilerleme kaydedilemedi.
Reform sürecindeki tıkanmayı ele alan bir rapor hazırlayan Almanya Dışişleri Bakanlığı, sürecin “kaplumbağa yürüyüşüne” döndüğünü belirterek eleştiri oklarını Türkiye ve Fransa 'ya yöneltti. Berlin 'e göre, Fransa 'nın NATO 'nun füze kalkanı planı ile sorunları bulunuyor; Fransız hükümetinin ulusal egemenlik üzerindeki vurgusu, konsensusa ulaşmakla ilgilenmediğine işaret ediyor.

Güney Kıbrıs ve İsrail
Raporda, “Reformların önündeki kilit sorunlardan biri, Türkiye 'nin ortaklık konseptini yapıcı şekilde desteklemeyi reddetmesi” deniliyor. İsrail 'in NATO ile işbirliğini veto eden ve Güney Kıbrıs nedeniyle de AB ile koordinasyonun geliştirilmesine karşı çıkan Türkiye 'ye sert eleştirilerde bulunuluyor. Türkiye 'nin bu tutumu nedeniyle geçen haftaki zirvede, son dakikada NATO projeleri ile ilgili kilit dökümanları onaylamaktan vazgeçtiği belirtiliyor.