Türkiye'de Elektronik Ticaret Konferansı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, bugün için Türkiye’de yapılan harcamaların yüzde 30’unun kartlı ödeme sistemleri üzerinden gerçekleştiğini belirterek, "2023’te bu oranın yüzde 100 olması hedeflenmektedir" dedi.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilişim ve Teknoloji Hukuku Enstitüsü ile Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) tarafından TOBB İkiz Kuleler'de düzenlenen "Türkiye'de Elektronik Ticaret Konferansı"na Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Altunyaldız da katıldı.

Altunyaldız, konferansın açılışında yaptığı konuşmada konferansın, elektronik ticarete ilişkin konuların farklı bakış açılarıyla paylaşıldığı ve Türkiye'de sektöre yön verecek fikirlerin filizlendiği önemli bir platform olarak yerini alacağını söyledi.

Altunyaldız, konferans sürecince elektronik ticaret, elektronik ticaretin önemi, konuyla ilgili dünyadaki eğilimler ve bu alandaki yaklaşımların tartışılacağını kaydetti.

Geçmiş dönemlerde, İpek Yolu, Baharat Yolu, Kral Yolu'nu arşınlayarak birbirlerine ulaşmaya ve ticaret yapmaya çalışan yüzlerce farklı kültürden insanın, ticari ve sosyal sınırların ortadan kalktığı günümüzde bu etkileşimlerini, modern çağın otobanı olan internet ve dijital teknolojiler üzerinden sürdürdüğünü anlatan Altunyaldız, bu değişimin, iş yapış şekillerini ve ilişkileri farklı ve karmaşık bir boyuta taşıdığını, girişimcilik, rekabet, pazarlama, lojistik, hukuk gibi alanların da sürekli bir biçimde yeniden şekillendiğini anlattı. Altınyaldız, "Bugün dünyada “bilgi otobanı” olarak da adlandırabileceğimiz büyük ve etkileşimli bir ağ oluştu. Bu ağ üzerinden yeni ticaret yöntemleri gelişiyor, ticari işletmeler müşterilerine masa üstü ve mobil cihazlar aracılığıyla zaman ve mekandan kayıtsız şekilde bağlanıyor ve iletişim kuruyor. Dolayısıyla etkileşimli ağ, en büyük pazar olma yolunda gelişiyor. Bu yeni pazar, insanların alım-satım ve ticaret yaptığı, pazarlık ettiği, yeni insanlarla tanıştığı bir platform fonksiyonu görüyor. Artık binlerce metrekarelik alışveriş merkezlerine ve milyonlarca ürüne sadece 3 inçlik ekranlarla ulaşmak mümkün hale gelmiştir. Bu nedenle ticari hayatta internet ortamında gerçekleştirilen yaratıcı ve yenilikçi iş modelleri önem kazanmaktadır. Böyle bir dünyada kaçınılmaz olarak girişimcilik ve yenilikçilik olguları önem kazanıyor" şeklinde konuştu.

E-ticaret sektörünün çok hızlı bir şekilde gelişim gösterdiğini ifade eden Altunyaldız, dünyada 2016 yılına kadar dünya nüfusunun yarısının, yani yaklaşık 3,5 milyar kişinin internet kullanıcısı olacağının öngörüldüğünü belirtti.

Yine aynı dönemde Türkiye'nin de içinde bulunduğu G-20 ülkelerinde yaklaşık 800 milyon internet kullanıcısının olacağı ve bu ülkelerdeki internet ekonomisinin 4,2 trilyon dolara ulaşacağının tahmin edildiğini ifade eden Altunyaldız, Türkiye’de, 2012 yıl sonu itibariyle perakende ticaretin finansal hacminin 30,6 milyar TL olarak gerçekleştiğini, 2011 yılı itibariyle bu rakamın 22,8 milyar TL olduğunu hatırlattı. Altunyaldız, "Bu durumda yüzde 35’lik bir büyüme performansı görmekteyiz. Ancak dünyadaki büyüme oranlarının yüzde 40-45 olduğunu görüyoruz. E-ticarette take-off’ a geçiş için gerekli büyüme rakamının yüzde 50 ve üzeri olduğu düşünülürse ülkemiz take-off aşamasına yakın bir yerde durmaktadır" dedi.

Türkiye'nin yaklaşık 37 milyon internet kullanıcısı ile dünyada 12. sırada yer aldığını ve genç nüfusun internet kullanım oranının yüzde 65,8 seviyesinde olduğunu belirten Altunyaldız, ancak bu kadar aktif bir kitle olmasına rağmen Türk internet kullanıcılarının sadece yüzde 20’sinin internetten alışveriş yaptığını ve bu oranın Avrupa ülkelerine göre düşük olduğunu belirtti.

İsveç’te bu oranın yüzde 77, İngiltere’de yüzde 82, Fransa’da yüzde 72 olduğunu dile getiren Altunyaldız şunları kaydetti: "Resmi istatistiklere göre, Türk kullanıcılarının internetten alışveriş yapmama sebepleri; müşterilerin ihtiyaç duymaması, mağazaya gitmeyi tercih etmesi, güvenlik/gizlilik endişeleri ve hizmet kalitesi sorunları olarak sıralanmıştır. Müşterinin internetten alışveriş ihtiyacı duymaması ve mağazadan almayı tercih etmesi, fiziksel mağazadan alışverişle karşılaştırıldığında göreceli olarak e-ticaret değer teklifinin yetersizliğine işaret etmektedir. Bu algıyı bertaraf etmek için tüm kesimler üzerine düşeni yapmalı ve Ortak Akıl çerçevesinde “daha iyi nasıl yapabiliriz”in önü açılmalıdır." Türkiye'de sanal işyeri (sanal pos sahibi) sayısının yaklaşık 40 binlere ulaştığını ve yine spesifik olarak e-ticaret faaliyetinde bulunan sitelerin sayısının 5 bini geçtiğini kaydeden Altunyaldız, ayrıca, kartlı ödeme sistemlerinin yaygınlaştırılmasında önemli yer tutan POS cihazı sayısının 2011 yılına göre yüzde 8 artarak 2,1 milyona çıktığını belirtti.

Altunyaldız, "Bu konuda Avrupa’da liderliğimiz sürmektedir. Yine 2011 yılında 265 milyar TL kartlı sistemde alışveriş yapılmış ve bunun yüzde 8’i e-ticaret yoluyla gerçekleştirilmiştir. 2012 yılında ise bu rakam yüzde 25 artışla 332 milyar TL’ye çıkmış, yüzde 9’u e-ticaret yoluyla gerçekleştirilmiştir. Öte yandan özellikle son dönemde e-ticaret alanında dünyada önemli pazar paylarına sahip şirketler, ülkemizin e-ticaret potansiyeli ve gelişimi karşısında Türkiye’deki e-ticaret yatırımlarını artırmıştır. Bunun sonucunda 2010 ve 2011 yıllarında ülkemiz e-ticaret sektörüne yaklaşık 750 milyon dolar (doğrudan yabancı yatırımların yaklaşık yüzde 3,7’si) tutarında doğrudan yabancı yatırım girişi olmuştur. Bu rakamın 2012 itibariyle de 1 milyar doların üzerinde bir düzeye gelmesi beklenmektedir. Ayrıca kredi kartı (2012 yılı itibariyle 54 milyon adet) kullanımının yaygınlaşması, Türkiye e-ticaret pazarının gelişimini olumlu yönde etkilerken, güvenli ödeme kanalları ve alternatif ödeme sistemleri bağlamında Merkez Bankasının “Ödeme Sistemleri Hizmetleri İle Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun Tasarı Taslağı” çalışmaları da bu sürece olumlu katkı sağlayabilecektir.

Zira ödeme kanallarının genişlemesi ve alternatif kanallar, penetrasyon düzeyini daha yukarılara çekebileceği gibi, kayıtlı ekonominin sağlamlaşmasına, yabancı doğrudan sermaye yatırımlarının artmasına vesile olacaktır. Söz konusu tasarı ile birlikte akıllı telefon kullanımının yaygınlaşması (2012 itibarıyla ülkemizde bu oran %30, dünyada ise %50-55 düzeyinde) ile beraber bu telefonlarda bulunan Yakın Alan İletişimi (NFC) teknolojisini kullanacak olan uygulamayı cep telefonuna indiren tüketiciler, kredi kartı bilgilerini entegre ederek, Mobil Cüzdan'a sahip olacaklardır. Kredi kartı taşımaktan kurtulacak tüketiciler, cep telefonlarını okutarak alışveriş yapabilecekler, ödemeye ilişkin lisans, Merkez Bankası'ndan alınacaktır. Tüketicilerin karşılaştıkları sorunlarda kanun ile birlikte mobil hizmeti lisansı alan kuruluşlara başvurabileceklerdir. Bugün için Türkiye’de yapılan harcamaların yüzde 30’u kartlı ödeme sistemleri üzerinden gerçekleşmekte olup 2023’te bu oranın yüzde 100 olması hedeflenmektedir" dedi.

Türkiye'de geleneksel ticaretin dönüşüme uğraması ve sanal ortama taşınmasıyla birlikte, önümüzdeki dönemlerde e-ticaretin Türkiye’de en hızlı büyüyen sektörlerden birisi olmaya devam etmesinin muhtelif göstergeler ışığında kuvvetle muhtemel olduğunu kaydeden Altunyaldız, diğer taraftan, e-ticaret artıkça bu konuya ilişkin tartışılan başlıkların da arttığını vurguladı. Altunyaldız şunları kaydetti: "Dolayısıyla internet üzerinden yapılan dolandırıcılık, taklit ve kaçak ürün satışı, kişisel verilerin korunması, elektronik ticaretin kayıt altına alınması ve vergilendirilmesi, istenmeyen ticari iletişimler gibi birçok konu bu alanda önemli başlıklar olarak yerini almaktadır. Kullanıcı kitle sayısı, sanal pos cihazı, internet kullanan girişimler, bu alana yapılan yatırımlar, alışveriş hacmi, kartla yapılan harcamalar ve bunların büyüme potansiyeline ilişkin ortaya koymaya çalıştığım müspet istatistikler ile bu alandaki menfi müdahalelerin önlenmesi gerekliliği, bize bu alanın günün koşullarına ve ihtiyaçlarına daha iyi cevap verecek şekilde sürekli bir şekilde iyileştirilmesi (perpetual improvement) ve dinamik tutulması gerektiğini göstermektedir. Bu açıdan güvenilir bir e-ticaret ortamını tesis edecek ve özellikle tüketici güvenini inşa edecek düzenlemelerin optimum düzeyde tutulması elzem olmuştur. "
Kaynak: İHA