’3. Havalimanı İhalesine Girecek Firmalar Kredi Ararken İnşaat Başlasın’

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, 3. Havalimanı’na talip firmalara yüzde 20 özkaynak şartı getirilmesinin projeye ilgiyi daraltacağı yorumlarına cevap verdi.

Orhan Birdal, “İhaleyi yapan kurum olarak prosesin süratle ilerlemesinden yanayız. Diliyoruz, 3. Havalimanı ihalesine girecek olan firmalar kredi ararken; inşaat başlasın. Gecikmeye tahammülü olmayan bir proje.” dedi.

Birdal, Skytürk360 TV’de yayınlanan Üç Nokta programında 3. Havalimanı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yeni havalimanı yapılırken Terkos gölü civarında tabii dokunun korunacağını belirten Birdal, ayak basılmaypan alanların çevreye armağan edieceğini vurguladı. Birdal, kamulaştırılacak toplam alanın yüzde 15-17 civarında olduğunu da bildirdi. Kademeli olarak 150 milyon yolcu kapasitesine ulacaşak 3. Havalimanı’nın ilk etabı 2017’de tamamlanacak. 3 Mayıs’ta ihaleye çıkacak projeye yerli yabancı büyük grupların ilgi gösterdiği dile getiriliyor. Atatürk Havalimanı’nın kuzeybatı bölümünde kontrolsüz bir yapılaşma olduğuna işaret eden Birdal Müdürü şunları aktardı: “Bu yapılaşmalar havaalanını güç durumda bırakıyor. Bu pistlere iniş kalkış yapacak olan uçaklar içinde bir takım sınırlamalar uygulamak mecburiyetinde kalıyoruz. Bizim havacılıkta hiç vazgeçemeyeceğimiz şey; uçuş güvenliği. Bunu temin etmek mecburiyetindeyiz. Bundan taviz vermek mümkün değil.”Orhan Birdal, havacılık sektöründe Son 10 senede görülen değişimi ise “2002 Sonunda dış hat yolcusu 23 milyon, iç hat yolcusu 8 milyondu. Ama bugün iç hat yolcusuyla dış hat yolcusu denk. 65 milyon iç hat, bir o kadar da hat olmak üzere 130 milyon yolcumuz var.” diye özetledi.2012 Sonu itibariyle Atatürk Havalimanı’na inen kalkan uçak trafiğinin 360 bini geçtiğini duyuran DHMİ Genel Müdürü, günde bin uçağın inip kalktığını kaydetti.

2012 verilerine göre Atatürk Havalimanı’nın trafik artışında birinci sırada olduğunu vurgulayan Orhan Birdal, buna rağmen eski beklemelerin olmadığına işaret etti.Atatürk Havalimanı’nda 98 tane park alanının mevcut olduğunu açıklayan Birdal, ’’Kimi havayolu şirketleri uçaklarını kiralayamdıkları için Atatürk Havalimanı’nda park sorunu ile karşı karşıya. Bunun önlenebilmesi için bir takım tedbirler aldık. Bir defa Apron arzını artırmak için 05-23 pistiyle ana apronumuzun arasında kalan bir bölge var. Çelik konstrüksiyon yapılar var. Onları oradan kaldıracağız. Önümüzdeki günlerde onun yerine paralel apron yapacağız. Hava Kuvvetleri’ne ait hangarların tahliyesi için de görüşmelerimiz sürüyor.” ifadelerini kullandı. tBirdal, Atatürk Havalimanında trafiği yönetebilmek için yaptıklarını da şöyle anlattı: “Yerde hızlı çıkış taksi yolları yaptık. 05-23 pisti dediğimiz pistimizi rehabilie ettik. Orada çukurluk bir kısım vardı onu kaldırdık. Pisti bir miktar uzattık. Kapalı havalarda da inişe elverişli hale getirdik. Havada da bir takım düzenlemeler yaptık. Bu trafik yönetimi içerisinde Atatürk Havalimanına da yaklaşma kalkış usullerini, uçakları aralarında belli bir sürat ayarlaması da yaparak mesafelerini asgariye indirme, emniyetli seviyeyi muhafaza etmek kaydıyla 3 mile kadar indirdik. Bunların yaptıktan Sonra ancak trafiğe hizmet verebilir hale geldi.”Atatürk Havalimanı’nın işletmeciliğini kapsayan mevcut sözleşmenin 2021 Ocak ayına kadar TAV ile devam edeceğini kaydeden DHMİ Genel Müdürü Birdal, 3. Havalimanı projesinde TAV’ın da ihaleye girebileceğini söyledi.

İstanbul’a havalimanının açılmasıyla Atatürk Havalimanın tarifeli seferlere kapatılacağını kaydeden Birdal, “Bundan daha önceki bir tarihte Atatürk Havalimanı’nın fonksiyonlarını devlet kendi isteğiyle ortadan kaldırmak isterse yani burayı terminallerde yolcu geçişini engeller veya başka bir yere kaydırma durumu olursa bu terminallere yolcu gelmeyecek. Böyle bir durumda mevcut işletmeci TAV ile oturur hesap yaparız. Kâr kaybı ne ise devlet bunu öder. TAV’ı mağdur etmeyiz.” dedi.