Tbmm Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu Açıklaması

Esin Işık - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili, ''Mart gelmiş 5, 10 madde kalmış, 'efendim süren bitti yaptırmam', bu iş böyle değil. Ama hala elmanın sapı, üzümün çöpü devam ediyorsa kendi metnimizi getiririz'' dedi.

Kuzu, AA muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtladı. Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in bütün siyasi partileri ziyaret ettiğini ve hepsinden ek süre istediğini anımsatan Kuzu, ''Başkan bunu kamuoyuyla paylaşıp 3 ay gibi bir süre demedi. Ama arka planda partilerle genel olarak mutabakata varılan husus 3 aylık bir sürenin verilmesiydi'' diye konuştu.

Kuzu, Başbakan'ın açıklamalarında söylemeye çalıştığının ''bunun ucu açık gidemeyeceği'' olduğunu belirten Kuzu, ''Burada konu, Mart ayı geldi anayasa bitmek üzere, az bir şey kaldı, 'bir düdük çalındı, maç bitti anayasa da bitti' değil. Başbakan, 'ucu açık olmaz kardeşim' diyor'' dedi.

Muhalefetin rahat olduğunu iddia eden Kuzu, ''Günahını almayayım da biraz bitmezse de olur modunda çalışıyorlar. Öyle hissediyorum. Zaten bugüne kadar gelinen nokta da biraz bunu gösteriyor'' diye konuştu.

Kuzu, yeni anayasa için sürenin geçen yılın 31 Aralık günü bittiğini anımsatarak, şöyle devam etti:

''Bu süre bitti. Ek süre istendi, verildi.

Bu ek süre 3 ay az, gidişine bakılır, bir iki ay daha verilebilir ama öyle gözüküyor ki bu gidişle sanki bitmeyecek gibi. Ağır gidiyor, aksak gidiyor. Mutlak çıkar ya da çıkmaz diyemiyorum ama gidişat ağır. Bir maddeyle alakalı bakıyorsun kırmızı, yeşil, mavi... Kırmızı hiç anlaşamadığı nokta, mavi eh daha ortalarda, yeşil anlaştığımız noktalar biçiminde. Tamamen renklere boyanmış vaziyette maddeler. Kronik sorunlar duruyor. Değişmez maddeler meselesi, başlangıç bölümü, yemin metni, eğitim dili konusu, anadille alakalı sorunlar, vatandaşlık tanımı gibi birtakım problemler de kenarda hala duruyor. Onlara hiç el atılmadı.

Bir de tabii biz, 'başkanlık modeli' diyoruz, onlar, 'parlamenter model' diyor. MHP ile CHP, 'bunu masadan çekin', BDP ile biz, 'tartışılabilir' diyoruz. Yani başkanlık modeli de pekala konuşulabilir. Niye çekelim durup dururken. Sen pekala o sistemi sunarken, ben de bu modeli her zaman için bir teklif olarak sunabilirim. Sunmakla sistemi tıkamadık.'

-''1,5 yıl makul bir süre''-

Yeni anayasa için 1,5 yılın makul bir süre olduğunu ifade eden Kuzu, dünyada 1789'dan bu yana 842 anayasa yapıldığını, 16 günde yapılan anayasa olduğu gibi 17 yılda hala yapılamayan anayasa da bulunduğunu söyledi.

Kuzu, anayasaların genelde 1-1,5 yılda yapıldığını dile getirerek, şunları söyledi:

''Nisanın 1'ini var sayalım, zaten 1,5 yıl dolmuş oluyor. Bence çok olağan süre. Başbakan'ın vurgulamak istediği, 'biz bu ağır çekimle muhalefetin zaman kaybetmesine göz yumamayız.' Benim gördüğüm durum bu. Mart gelmiş 5, 10 madde kalmış, 'efendim süren bitti, yaptırmam.' elbette ki böyle değil bu iş. Ama bakıyoruz ki hala elmanın sapı, üzümün çöpü devam ediyorsa, bu durumda AK Parti olarak, en çok milletvekiline sahip parti olarak sorumluluğumuz çerçevesinde bu konuyu öne çıkarıp, kendi metnimizi getiririz. Bir siyasi partiyle anlaşabiliyorsak onunla götürürüz, anlaşamıyorsak o zaman kendi metnimiz. Bu kendi metnimiz başkanlık modeli, sunduğumuz modeli revize ederek daha böyle derli toplu getirebiliriz veya Genel Kurul oylaması daha rahat olur muhalefet de buna destek olur diye belki bir yarı başkanlık modeli. Hani ötekine göre 'hiç yoktan, ne yapalım cinsinden' getirebiliriz. Çünkü aksi halde 2014 yılında Cumhurbaşkanını halk seçtiğinde sorun yaşanacak.''

Kuzu, komisyondan bir metin çıkmasını çok arzu ettiklerini, ancak birtakım sıkıntılar bulunduğunu vurgulayarak, komisyonun da moralini bozmak istemediğini, Meclis Başkanı Çiçek'in de gece gündüz elinden geleni yaptığını söyledi.

Yayıncı: Ali Eyvaz
Kaynak: AA