İzmir'de Radyo ve Demokrasi Müzesi Açıldı

İzmir'de Radyo ve Demokrasi Müzesi açıldı.

Konak Belediyesi'nin butik müze çalışmaları kapsamında yapılan, Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi, İzmir Mask Müzesi ile Neşe ve Karikatür Müzesi'nden sonra 4. butik müze olan Radyo ve Demokrasi Müzesi'nin hizmete açılması nedeniyle müze önünde tören düzenlendi.

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan'ın belediye hizmetlerinin yanı sıra butik müzelerle İzmir'in önemli bir ihtiyacını karşıladığını belirterek, çalışmaları dolayısıyla kutladı. Kocaoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin Mustafa Balbay hakkındaki kararını hatırlatarak, "Bu karardan sonra artık Balbay'a özgürlük diyorum. Madem demokrasi müzesi açıyoruz, hukukun yüceltilmesi gerek" dedi.

Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan da, babasının hastanede yoğun bakımda bulunduğunu belirterek, bu nedenle konuşmakta güçlük çektiğini söyledi.

Türkiye'nin demokrasiye her zaman özlem duyduğunu ifade eden Tartan, "Biz hala tutuklu vekiller dramını yaşıyoruz. Demokrasi tarihinde iyi günleri de kara lekeleri de radyodan öğrendik. Radyo demokrasinin çağdaş noktaya gelmesinde önemli bir araç. Onun için böyle bir müze kurduk" diye konuştu.

Açılışa çok sayıda radyo programcı ve spikeri de katıldı.

Duayen spikerlerden Halit Kıvanç, İzmir'e ilk kez üç buçuk yaşında geldiğini, daha sonra burada nişanlandığını anlatarak, yarı İzmirli olduğunu belirtti.

Halit Kıvanç ve Orhan Ayhan açılışta anılarını paylaştı.
Açılışın ardından müze gezildi.
Basmane'deki Altınpark Kazı Alanı karşısında bulunan Sarmaşıklı Ev'in restore edilmesiyle oluşturulan müzede, vatandaşların bağışlarıyla toplanan yüzden fazla radyo bulunuyor. Müzede, dünyada radyo yayının yapılmaya başlandığı 1921'den günümüze kadar teknolojiyle birlikte gelişen radyonun serüvenine tanıklık etmek, bu radyolardan dönemin siyasi liderlerinin döneme damgasını vurmuş konuşmalarını ve hit olmuş müziklerini dinlemek mümkün.
Kaynak: AA