Alman Birasının Unesco Listesine Alınması İstiyorlar

Alman Bira Üreticileri Federasyonu, 500 yıllık geçmişi olan Alman birasının Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Dünya Mirasları Listesi'ne dahil edilmesi için başvuruda bulundu.

Alman Bira Üreticileri Federasyonu'ndan yapılan yazılı açıklamada, Alman birasının kalitesini ve niteliklerini, saflığını korumasının; 1516 yılında çıkarılan "Reinheitsgebot Yasası" ile mümkün olduğu vurgulandı.
Bu yasayla bugüne kadar bozulmadan gelen Alman birasının UNESCO Dünya Mirasları Listesi'ne dahil edilmesi için eyalet kültür bakanlığına başvuruda bulunulduğu ifade edilen açıklamada, Alman birasının yapılacak seçimle listeye aday gösterilmesinin ümit edildiği kaydedildi.
Alman Bira Üreticileri Federasyonu Başkanı Hans-Georg Eils, bu tarihi yasanın önemine dikkat çekerek, "Eğer Almanya bugün de tartışmasız bir şekilde bira ülkesi olarak kabul ediliyorsa bu biranın saflığını sağlayan bu yasa sayesinde" dedi.

Eils, Almanya'da yüzyıllar içinde geliştirilen ve nesilden nesile aktarılan bire üretim tekniğinin, özel olarak korumaya alınmasının önemini vurguladı.
Bavyera eyaletinde 23 Nisan 1516'da çıkarılan yasa uyarınca Alman birasında yalnızca su, şerbetçiotu, malt ve bira mayası kullanılabiliyor, bunun dışında başka katkı maddesi eklenmiyor. Yasa zaman içinde Almanca konuşulan diğer bölgelerde de kabul görmüş, 1906 yılında Almanya genelinde geçerli yasa haline gelmişti.
Saflık yasası olarak da adlandırılan Reinheitsgebot, dünyada gıda üretimi hakkında çıkarılmış ve bugün de geçerliliğini koruyan en eski yasa olarak biliniyor.
Almanya'da yaklaşık 1300 bira üreticisi firma bulunuyor. Ülkede bu yılın ilk 10 ayında tüketilen biranın miktarı 80,5 milyon hektolitre. Avrupa'da kişi başına en çok bira tüketilen ülke Çek Cumhuriyeti olurken, bunu Avusturya ve Almanya takip ediyor.
Kaynak: AA