Yyü Heyetinin Kuzey İrak Ziyareti

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, üniversiteden bir heyetle Kuzey Irak'a düzenledikleri geziyi değerlendirdi.

Battal, yaptığı yazılı açıklamada, Özel Kalem Müdürü Doç. Dr. Yusuf Uzun, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Eray Çelik, Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Salim Bilici, Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Metin Barlık ile Kuzey Irak'ta yüksek eğitim ve araştırma, sağlık, ticaret ve endüstri ekonomi ve maliye bakanlarıyla görüşmeler yaptıklarını açıkladı.

Selahattin ve Raparin üniversiteleriyle de Mevlana Değişim Programı kapsamında protokol imzaladıklarını bildiren Battal, ilk ziyareti Kuzey Irak Yüksek Öğretim Bakanı Dr. Ali Seaeed'a gerçekleştirdiklerini ve ziyarette eğitim alanında YYÜ ile Kuzey Irak'taki eğitim kurumları arasında yapılacak işbirliği konularının görüşüldüğünü belirtti.

Kuzey Irak Sağlık Bakanı Dr. Rekawt H. Rashid Karim ve Irak Ulusal Sağlık Bakanı Dr. Majeed H. Amin Jamel ile bir araya geldiklerini ve görüşmelerde Irak'taki hastaların Van'da tedavi edilmesi konusunun masaya yatırıldığını kaydeden Battal, açıklamasında şunlara yer verdi:
"Sağlık Bakanlığı ziyaretlerinin ardından Kuzey Irak Maliye Bakanı Bayez Talabani, Ticaret ve Endüstri Bakanı Sinan Çelebi ile yapılan görüşmelerde, Van ile Irak arasındaki ticaret potansiyelinin geliştirilmesi konularını gündeme getirdik. Ziyaretlerin tamamı olumlu geçti. Ziyaretlerin ilk sonuçlarını almaya başladık. İmzaladığımız protokoller ile önümüzdeki süreçte daha fazla hasta ve öğrenci gelmesini bekliyoruz. Öğrenci ve hasta sayısının artması hem Van'ın kalkınmasına katkı sunacak hem de üniversitemizin daha da gelişmesini sağlayacak. Çünkü Irak'ta devlet yurt dışına gidecek hastalara ciddi bütçe ayırıyor. Bu hastaların Van'da tedavi olabileceklerini ilgili bakanlara anlattık. Ayrıca maliye ve ticaret bakanlarıyla da görüşmeler yaptık. Ayrıca ticaret ve sanayi konusunda uluslararası bir çalıştay yapılmasını önerdik ve oradaki iş adamlarını Van'a davet ettik."
Kaynak: AA