Türk-iş Konya İl Temsilcisi Kökat Açıklaması

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Konya İl Temsilcisi Necati Kökat, asgari ücrete, gerek miktar ve gerek belirleme yöntemi açısından katılmadıklarını, işçi kesimi olarak muhalif kaldıklarını belirtti.

Asgari ücretin bilimsel, objektif yöntemler ve güvenilir verilerle tespit edilen taban ücreti olduğunu, bunun pazarlık ücreti olmadığını bildiren Kökat, çalışanların aileleriyle insana yakışır yaşam düzeyi sağlamak için yapılması gereken harcama tutarını konfederasyonun her ay hesaplayıp kamuoyuna açıkladığını ifade etti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, geçim koşullarını hesaplaması için TÜİK'e görev verdiğini, Kasım itibariyle tek işçi için yapılan hesaplamada çalışanın ailesinin dikkate alınmadığını savunan Kökat, şunları kaydetti:
"İşçi kesimi, öncelikle TÜİK tarafından belirlenen net tutarın temel alınmasını, sonradan öngörülen 2014 yılı enflasyon hedefiyle refah payı ilavesi gerektiğini, bu yöntemle belirlenecek asgari ücretin önemli adım ve başlangıç olacağını komisyonda ifade ve talep etmiştir. Ancak devletin resmi kurumu TÜİK tarafından belirlenen tutar bile komisyonda görev yapan işveren-devlet kesimi temsilcileri tarafından pazarlık konusu yapılmış ve asgari ücret daha düşük belirlenerek, oy çokluğuyla kabul ve ilan edilmiştir. Asgari ücret belirlenirken çalışanların değil işverenlerin durumu dikkate alınmış ve talepleri belirleyici olmuştur. Komisyon çalışmalarında kamu temsilcileri tarafından yıllık program ve ekonomik göstergeler temel alınarak ifade edilen, ülkenin ekonomik durumuyla ilgili olumlu gelişmeler, işçilerin günlük yaşantısına ve gelirine yansıtılmamıştır. Devlet sosyal koruma görevini iktisaden zayıf olan işçiden yana kullanmamıştır. Belirlenen bu asgari ücret, ülkede uygulanmakta olan ekonomik ve sosyal politikaların önemli göstergesi, siyasal iktidarın ve işverenlerin çalışanlara yaklaşımının yansımasıdır. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun işveren-devlet kesimi temsilcilerinin oy çoğunluğuyla belirlediği asgari ücrete, gerek miktar ve gerek belirleme yöntemi açısından katılmıyor, işçi kesimi olarak muhalif kalıyoruz."
Kaynak: AA