''kolesterol Tedavisi Değişiyor''

Yalova Üniversitesi (YAÜ) Termal Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Selçuk Can, "Artık 'total kolesterolünüzü 200'ün altına düşürün' veya 'kötü kolesterolünüz 100'ü geçmiş, hemen tedaviye başlayın' gibi lafları doktorunuzdan duymayacaksınız" dedi.

Yalova Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (YÜSEM) Konferans Salonu'nda düzenlen "Kolesterol Tedavisi Değişiyor" konferasında konuşan Prof. Dr. Can, tüm dünyada kolesterol yüksekliğine yönelik tedavilerde değişimin olduğunu söyledi.

Kolestrol ve tedavisi hakkında bilgi veren Can, şöyle konuştu:
"Artık 'total kolesterolünüzü 200'ün altına düşürün' veya 'kötü kolesterolünüz 100'ü geçmiş, hemen tedaviye başlayın' gibi lafları doktorunuzdan duymayacaksınız. Kolesterol tedavisindeki değişimleri incelemeden önce kolesterol ölçümünün ne olduğunu anlatmakta fayda var. Kanınızda kolesterol ölçtüğünüzde raporunuzda 4 değer vardır. Total kolesterol, kandaki iyi ve kötü kolesterol ile trigliserit değerinin 5'te birinin toplamı olan toplam kolesterol değerini ifade eder. HDL iyi kolesteroldür H ile başladığından hayırlı kolesterol olarak adlandırılmıştır. LDL kötü kolesteroldür. L ile başladığından halk arasında lanetli kolesterol olarak bilinir. Modern kolesterol tedavisinde LDL ön plana çıkmaktadır. Trigliseritler kanda dolaşan yağdır. Fazla miktarda karbonhidrat, şeker ve alkol almak ve hareketsiz yaşam trigliserit değerini yükseltir.''
Yeni tedavi kılavuzunda birçok kolesterol ilaç grubundan sadece statin grubu ilacın kullanılması gerektiğini vurgulayan Can, "Diğer grup ilaçların öncelikli olarak tercih edilmemesi gerekir. Hekim ve hastanın tedaviye başlamadan önce kolesterol yüksekliğinin zararları, ilaçların fayda ve zararlarını tartışması gerekir. Ayrıca hastaların her zaman için tedaviyi ret etme hakları var. Kolesterol tedavisinin ana amacı tıp dilinde 'atheroskleroz' denilen damar sertliğini engellemektir. Damar sertliği kalp krizi, felç, ayak atar damarlarında tıkanma gibi sonuçlara sebep olur" diye konuştu.

Türkiye'de iyi kolesterol HDL düşüklüğü büyük bir problem iken Amerika ve Avrupa'da kötü kolesterol LDL yüksekliği daha öne çıkan bir problem olduğunu belirten Can, "Daha önce yaptığımız yayınlar ile de Amerika'da uygulanan kalp krizi ölçme algoritması Türk hastalarda düşük sonuç verdi. Araştırmacılarımızın, Türk hastalarda kalp krizi riskini yaş, cinsiyet, tansiyon, kötü kolesterol ve iyi kolesterol gibi parametrelerle hesaplayabileceği bir algoritma veya istatistik programı geliştirmesini öneririm" dedi.

Kaynak: AA