Beyaz Melekler Kullandıkları Araçlarla Hayat Kurtarıyor

Kırıkkale'de 112 Acil Servis sağlık ekibinde görev yapan iki acil tıp teknisyeni ileri sürüş eğitimi alarak ambulans kullanmaya başladı.


İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun, gazetecilere yaptığı açıklamada, son 10 yılda Türkiye genelinde acil sağlık hizmetlerinde, diğer sağlık hizmetlerinde olduğu gibi çok köklü ve olumlu gelişmelerin yaşandığını söyledi.

Bu gelişmeler arasında acil tıp teknisyeni ve paramediklerin ambulans kullanmalarının da olduğunu ifade eden Uzun, şöyle konuştu:

"Tüm gelişmiş ülkelerde bunların örneklerini görmeniz mümkün. Biz özellikle son iki yıl Türkiye genelinde bu sisteme geçtik. Kırıkkale olarak da personelimizden azami ölçüde yararlanması noktasında Acil Tıp Teknisyeni ve Paramediklerden yararlanıyoruz. Bu noktada bütün personelimize ileri sürüş eğitim teknikleri aldırdık. Kırıkkale'de 4 kadın personelimize eğitim aldırdık. Rahatlıkla bir erkek şoförün yapabildiği bütün kabiliyetlere sahipler. Sağlık hizmetlerinin yanında artı olarak motor bakımından, ambulans sürüşüne kadar bütün alanlarda eğitim aldırdık. Bu bize çok katkı sağladı, hem de kadın olma yanında trafikte de bunun olumlu yansımalarını görüyoruz. Acil sağlık hizmetleri daha da ilerlemeye devam edecektir."

Dr. Uzun, vakalara ulaşmada ilk 10 dakikanın çok önemli olduğuna dikkat çekerek, trafik kazalarında ölümlerin yüzde 50'sinin ilk 10 dakika içerisinde gerçekleştiğini, kalbi durmuş kişilerin 10 dakikada geri dönüşümünün sağlanamadığı durumlarda kişinin beyin ölümünün gerçekleştiğini bildirdi.

-"2012 yılında 400 bin çağrı aldık, bunlardan 20 bini gerçek çağrı"

Kırıkkale'de 112 Acil Servis Sağlık hizmetleri konusunda vakalara ilk 10 dakikada ulaşma oranlarının yüzde 96 olduğunu anlatan Dr. Uzun, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye ortalamamız yüzde 94, bu da iyi bir noktada olduğumuzun bir göstergesi. İnşallah bunu daha da ilerletmeye çalışıyoruz. Bu noktada hizmet içi eğitimlerimiz devam ediyor. Amacımız merkezde ilk 10 dakikada acil vakalara ulaşmak. Vatandaşlardan özellikle bizim ricamız, 112 Acil Servis hattını gereksiz yere meşgul etmemelerini onlardan istiyoruz. 2012 yılında 400 bin çağrı aldık, bunlardan 20 bini gerçek çağrı idi. Bunlardan yüzde 95'i gereksiz telefon görüşmelerinden oluşmakta. Bu da acil ulaşmamız gereken vakalara ulaşmamızı engelliyor. 2013 yılının 11 ayında ise 400 bine yakın çağrı aldık."

Acil Tıp Teknikeri Özlem Tural ise sağlık personeli olarak insanlara yardımcı olmayı, insanların hastalığında, sağlığında yanlarında olduklarını kaydetti.

Şoförlüğü tercih etmesinin sebebinin ise olay yerine gittiklerinde hem hastaya müdahale etmek hem de ambulans kullanmak istediğini belirten Tural:

"Biz kadınlar her şeyi yapabiliriz, insanlara yardımcı olabiliriz, evde annelik yapabiliriz, işimizi yapabiliriz, ambulansta kullanabiliriz."

Kaynak: AA