Aydın Tkdk, 21 Üreticiyi Traktör Sahibi Yaptı

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Aydın İl Koordinatörlüğü Hibe Destekleri kapsamında yürütülen proje ile 21 üreticiye yüzde 50 hibe desteğiyle traktör sahibi yaptı.

Aydın Tkdk, 21 Üreticiyi Traktör Sahibi Yaptı

Hibe destekleri ve traktör teslim törenine; Vali Yardımcısı Abdullah Aslan, AK Parti Aydın Milletvekilleri Mehmet Erdem ve Ali Gültekin Kılınç, AK Parti eski Milletvekili Ahmet Ertürk, Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur, Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Zeki Altın, kurum amirleri, birlik başkanları, TKDK çalışanları ve hibe desteği kazanan çiftçiler katıldı.

8 aydır gece gündüz demeden kendilerine ulaşan projelerin hayata geçirmelerinde mutlu sona ulaştıklarını dile getiren TKDK İl Koordinatörü Erhan Çiftçi, “Aydın olarak bugün bir ilki yaşamaktayız; çünkü 9, 10 ve 11. Çağrı dönemi sonunda atılan imzalar projelerimizin soyut olmaktan somutluğa geçişinin ilk adımıydı. Yatırımların tamamlanarak projelerin hayata geçirilmesi ise 2. adımdı. 31 Aralık tarihi itibariyle yatırımcılarımıza nakit olarak ödeyeceğimiz hibeler ise son adım olacak ve yatırımcılarımızla bu mutluluğu tüm Aydın olarak hep birlikte yaşayacağız. Bugün TKDK yatırımlarını Aydın’a kazandırmış olmaktan ve Aydınlı girişimcilerimize sağlanan karşılıksız desteklerden son derece mutlu ve huzurluyuz. Hayata geçen bu yatırımlar yakın bir zamanda çıkacağımız 12. Çağrı dönemi için de vatandaşlarımıza bir güven niteliğinde olacaktır. Alacağımız çok sayıda proje ile Aydın’da daha fazla hibe desteği alınmasına katkı sağlamamız dolayısıyla Aydının kalkınmasını ve rekabet gücünü yükselterek ülkemize katacağımız bu katma değer bizim için haklı bir gurur kaynağı olacaktır” dedi.

Günümüzde yatırımların öneminin arttığı dikkat çeken Çiftçi, Tarım ve kırsal alanda; büyük ölçekli, dünya standartlarına ulaşmış, rekabetçi ve sürdürülebilirliği olan işletmeler kurulması ile kaliteli üretimin özendirilmesi noktasında Avrupa Birliğine üyelik süreci bizlere önemli kazanımlar sağlamaktadır. Son yıllarda ortaya konulan uzun soluklu politikalar, sektörün gelişmesi için sağlanan destekler ve benimsenen stratejik yaklaşımla tarım, Gayrisafi Yurtiçi Hasıladan dış ticarete, istihdamdan milli gelire kadar ülkemizin kalkınma sürecine önemli katkılar sağlayan güçlü bir sektör haline gelmiştir. Kırsal Kalkınma (IPARD) programı sayesinde, Türkiye’deki yatırımcıların Avrupa standartlarında üretim yapmalarını sağlayarak AB katılım sürecine de tam uyum sağlanması desteklenmiş olacaktır. Dolayısıyla Avrupa Birliği sürecinde standartlaşma, modernizasyon, kurumsallaşma gibi çok önemli konuları da içine alan, AB yolunda değerlendirilmesi gereken çok yönlü bir imkana sahibiz. AB standartlarında üretim yapan bir tesis olmak, yarının Türkiye’sini oluşturmaktır. Bugün Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yatırım gerçekleştiren ve TKDK’dan hibe desteği almış olan bir yatırımcı yarına umutla bakıp Avrupa’daki mevkidaşlarıyla ve müşterileriyle direkt entegrasyon sağlayabilecektir. Bu noktada pazarlarını kıta Avrupa'sındaki sınırlara taşıyabilecektir. Dolayısıyla standartların bu denli yüksek olması AB’nin de esasında hedeflediği bir gerçektir” şeklinde konuştu.

AYDIN'A 8 AYDA 45 MİLYONLUK DESTEK
TKDK Aydın İl Koordinatörlüğü tarafından geçen 8 ayda Aydınlı üreticiye sağlanan destelerden de söz eden Çiftçi, sözlerine şöyle devam etti: "2013 yılı başı itibariyle kurum merkezimiz tarafından çıkılan 9. ve 10. Çağrı dönemlerinde Aydın İl Koordinatörlüğümüz tarafından da proje kabulü yapılmaya başlanmıştır. Söz konusu çağrı dönemlerinde koordinatörlüğümüze 17 yatırımcı proje başvuru paketi teslim etmiştir. İlgili projeler koordinatörlüğümüzce değerlendirilmiş ve uygun olan 11 projenin başvuru sahipleriyle sözleşme imzalanmış ve yatırımlara başlanmıştır. Bu bilgilere göre toplamda Aydın İlinde yapılacak yatırım tutarı 5 milyon 67 bin 709 TL’dir. Toplam nihai destek tutarı 2 milyon 518 bin 601 TL’dir. 8 Kasım Cuma günü sona eren 11. Çağrı döneminde geçen sene kurulan bir kurum olmamıza rağmen personelimizin üstün gayretiyle toplam 40 proje alarak rekor denebilecek bir başarı elde edilmiştir. Bu projelerin incelenip sözleşmelerinin imzalanması halinde Aydın İlimizde yapılacak olan toplam yatırım tutarı 40 milyon 286 bin 422,07 TL olup, TKDK destek tutarı 20 bin 190 bin 199,93 TL olacaktır. Ege’nin tüm nadide özelliklerini üzerinde taşıyan, çağdaş, katılımcı, yaşam standardı yüksek, yer altı ve üstü zenginlikleri ile tarıma dayalı sanayisi sürdürülebilir olan, doğal ve kültür mirasını turizm ve eğitimle dünyaya sunan ilimiz Aydın’ın hak ettiği noktaya gelebilmesi için, insanımız adına iş istihdamını artırmak için TKDK olarak amacımız, bu potansiyelin yatırıma dönüşmesi noktasında girişimcileri teşvik etmek ve onlara her türlü desteği sağlamaktır. Tarım sektörünün genelinde olduğu gibi, kırsal alanda yaşayan vatandaşlarımızın, gelir düzeyinin yükselmesi, gelir dağılımının iyileşmesi, doğal kaynakların korunarak kullanılması ve zenginliklerin tüm insanlarımıza yansıtılması en temel hedefimizdir”
“DÜNYADA ÖRNEĞİ OLMAYAN ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİYORUZ”
Türkiye’nin dünyada tarımsal üretim çeşitliliği noktasında en iyi ülkelerden biri olduğunu ifade eden AK Parti Aydın Milletvekili Ali Gültekin Kılınç, “Türkiye’de ihracat rakamı 711 milyon 300 bin dolardır. Bu rakamın içerisinde tarım ürünlerinin payı 364 milyon dolardır. Aydın’ın sıkıntısı tarımsal sanayinin geliştirilememesidir. Biz dünyada örneği olmayan ürünleri yetiştiriyoruz ve üretimde bir yere geldik fakat tarımsal sanayide bir yere gelemedik. Tarım bakanlığının destekleriyle bir takım sanayileşme ortamları hazırlnadı. Ayrıca Aydın’a yatırım yapılması alanında ciddi bir çalışma disiplini gösteren TKDK çalışanlarına başata teşekkür etmek erekiyor. Aydın bilindiği gibi uzun yaşamın ve sağlıklı yaşalnmanın en uzun olduğu bir yer ve böyle bir marka değerimiz var. Bu marka değerimizi de yeni yatırımcılar ve TKDK imkanlarıyla Aydın ilimizde Aydınlı vatandaşlarımızın yatırım yapmasının arzu ediyoruz” dedi.

“TÜRKİYE’NİN KENDİNE GÖRE HEDEFLERİ”
Konuşmasında, her alanda olduğu gibi tarım ve hayvancılıkta AB standarlarını yakalayarak değişime açık olunması gerektiğinin altını çizen AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, “Biz tarımı ve hayvancılığı sadece kendi kendine yeten ve kendini besleyen bir sektör olarak görmüyoruz. Geleceğe hazırlıyoruz. Gelecekte Türk tarım ve hayvancılığı hem kendi insanını doyurabilen, hem de ihracat yapabilen bir yapıya taşıyacağız. Değişitiremediğimiz bir husus var o da değişimdir. Her sektörde değişim hızlı bir şekilde devam ediyor. Değişim yavaşlaması da mümkün değil çünkü dünyanın geldiği nokta ortada. Dünya hızlı bir şekilde iletişim çağı yaşıyor. Önemli olan değişime ayak uydurabilmektir. Değişimin öncüsü olabilmektir. Türkiye’nin kendine göre hedefleri var ve Türk tarımı 2000’li yıllarda dünyada 11. sıralarda yer alırken bugün 7. sıraya yükselmiş durumdadır. Amaç dünyanın değişimine ayak uydurabilen bir tarım ve hayvancılığı Türkiye’ye ikame ettirmektir. Hibe destekleri önceden 7-8 kalemden bugün 37-38 kalemlere kadar çıkmıştır. Destekler artıyor ve buna paralel olarak çeşitlilik artıyor. Bu konuda AB projelerini Türkiye’ye uygulama noktasında ve sağlanan hibe destekleri kapsamında TKDK gibi güzide bir kurumumuz mevcut. Bu kurumumuzun Aydın’da güzel çalışmaları var ve meyvelerini de gördük. Bilgi toplumu haline gelmediğimiz sürece köylümüzü ve çiftçimizi üreten kısma geçiremeyiz. Hibe desteklerini Aydın’a kazandıran TKDK kurumumuza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“DESTEK GİRİŞİMLERİNİ ÇİFTÇİLERİMİZE ANLATMALIYIZ”
İnsanın günlük yaşamın her alanında tarımla içi içe olduğunu beyan eden Vali Yardımcısı Abdullah Aslan, “Tarım bizim karnımızı doyuruyor. Tarımla her gün iç içeyiz. Tarım teknoloji demektir. Dünyada teknolojide ileri giden ülkeler tarım da da ileri giden ülkelerdir. Bunu idrak etmek zorundayız. Çiftçilerimiz projelerini yaparken çağdaş yöntemlerle yapmalıdır. Yoksa yoğun rekabet altında ezilir gideriz. Bu anlamda emeği geçen Tarım Bakanlığımızın son yıllarda çeşitli destek girişimleri olmaya başladı.

Bu destek girişimlerini çiftçilerimize anlatmalıyız. Bugün projelerini gerçekleştiren saygıdeğer çiftçilerimize teşekkür ediyorum. Girişim demek risk almak demektir. Bu yoğun rekabet ortamında riskleri alarak başarılı olmak çok önemlidir. Bundan sonraki süreçte de yeni yeni girişimcilerin bu alana gireceğini ve başarılı olacaklarını umut ediyorum. Bu alanda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Özellikle tarım teşkilatlarına şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu
“BÜTÜN ÇİFTÇİ VE ARICI ARKADAŞLARIMIZIN BU TÜR YATIRIMLARDAN YARARLANMALARINI İSTİYORUZ”
TKDK’nin sağlamış olduğu hibe desteklerinin büyük fırsat olduğunu hatırlatan kadın yatırımcı Ayşe Şerifoğlu, şu ifadelere yer verdi: “Daha önce traktör sahibi değildim. Bu proje kapsamında traktör sahibi oldum. Çiflik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi kapsamında arıcılık faaliyetleri ile ilgili olarak traktörü aldım. Ayrıca organik zeytincilik yapıyorum. Hem arıların taşınmasında ve hem de çiftliğimde kullanmak üzere aldım. Bu proje küçük yatırımcılar için gerçekten çok önemli. Çünkü yüzde 50’si hibe olarak veriliyor. Diğer yüzde 50’si de ziraat bankası tarafında 5 yıl geri ödemeli kredi şeklinde alabiliyorsunuz ve çok büyük bir fırsat”
Yatırımlardan yararlanmaları için diğer çiftçilere çağrıda bulunan ve hibe desteği alarak traktör sahibi olan Mehmet Tunç da, “Diğer çiftçi arkadaşlarımız da bu tür imkanlardan yaralanması için herkese öneriyoruz. Çünkü her şeyden önce yüzde 50 hibe desteği ve aynı zamanda KDV’si olmayan bir hibe desteğidir. İmkanı olan bütün çiftçilerimize bu yatırımı yapmalarını öneriyoruz. Daha önce traktör sahibi değildim. Bu vesileyle traktör sahibi oldum. Kendi imkanlarımızla almak isteseydik alacak durumda olamazdık. Bütün çiftçi ve arıcı arkadaşlarımızın bu tür yatırımlardan yararlanmalarını istiyoruz. Hiç kimse kulaktan dolma bilgilerle ‘siz bu yatırımlardan yararlanamazsınız’ gibi söylemlere inanmasın. Bu tür yatırımlara herkese davet ediyoruz ve bu yatırımlardan yararlanmasını istiyoruz. TKDK Koordinatörü Erhan Çiftçi’ye ve çalışma ekibine çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

TKDK İl Koordinatörü Erhan Çiftçi tarafından 8 ayda Aydın’a sağlanan destekleri temsilen 45 milyon 354 bin 131 TL’lik sembolik çeki Vali yardımcısı Abdullah Aslan’a takdim etti. Programın sonunda hibe desteği almaya hak kazanan üreticilere Vali Yardımcısı Abdullah Aslan ve TKDK İl Koordinatörü Erhan Çiftçi tarafından traktörlerin anahtarları teslim edildi.
Kaynak: İHA