Müsiad Kimya Sektör Kurulu Başkanı Duran Açıklaması

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kimya Sektör Kurulu Başkanı İlker Duran, "Biz, borla sanayiciyi tanıştırmak istiyoruz. Uludağ Üniversitesiyle (UÜ) bir bor Ar-Ge Merkezi kurmayı düşünüyoruz" dedi.

Duran, "MÜSİAD Bursa Şubesi Kimya Metal ve Maden Sektör Kurulu Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, milli değerlere sahip çıkan bir dernek olduklarını vurguladı. Duran, şunları kaydetti:
"Bor da milli bir değerdir. Dünya rezervlerinin yüzde 72'si Türkiye topraklarında bulunuyor. Ülkemizdeki borun avantajı toprağa yakın oluşudur ki bu çıkarma maliyetlerini düşüren bir avantajdır. Yemekte tuz neyse sanayide de bor odur. Biz, borla sanayiciyi tanıştırmak istiyoruz. Uludağ Üniversitesiyle (UÜ) birlikte bir bor Ar-Ge Merkezi kurmayı düşünüyoruz. Buradaki çalışmalarla sanayicimize yardımcı olmayı hedefliyoruz. Birçok sanayide kullanılan bor madeni aynı zamanda ilaç üretiminde de kullanılıyor ve biz, UÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Engin Ulukaya ile kanser ilacı üretimi için ilgili araştırmalara başladık."
MÜSİAD Bursa Şube Başkanı Hasan Çepni de Türkiye'nin yüzde 72'sine sahip olduğu bor madeninin, ülkenin geleceği için önemine dikkati çekti.
Türkiye'nin bir hazinenin üzerinde yaşadığını ifade eden Çepni, "Yeraltı kaynakları, limiti olan zenginliklerdir. Bizim bu limitten en iyi şekilde istifade etmemiz gerekiyor. Büyüyen Türkiye'nin dünya arenasında daha önemli bir güç olması için mutlaka bu kaynaklarını ortaya çıkarması lazım" dedi.

UÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cevdet Demir de "Bor Teknolojisi ve Uygulamaları" başlıklı bir sunum yaptı.
Kaynak: AA