Mikrokredi Kullandılar, Kendi Patronları Oldular

"Dünyayı değiştiren 10 fikirden biri" olarak tanımlanan "mikrokredi" ile sağlanan olanaklarla Türkiye'de 2003 yılından bu yana birçok ev kadını, iş kadınına dönüştü.


Türkiye İsrafı Önlem Vakfı İstanbul Bölge ve İç Denetim Müdürü Mehmet Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mikrokredi projesinin valilikler kanalıyla uygulandığını söyledi.

2003'te ilk olarak Diyarbakır'da başlayan uygulama kapsamında, 2012'ye kadar Türkiye'de 58 bin kadına, 138 milyon kredi dağıtıldığını belirten Tekin, mikrokredi kapsamında oluşturulan sosyal işletme modelini birçok yerde anlattıklarını ve kendilerine özellikle işsizler ve ev kadınlarının ilgi gösterdiğini ifade etti.

Mikrokredinin, kefil, kefalet, ipotek ve mahkeme takibi olmaksızın verilen sembolik krediyi ifade ettiğini, üyenin aldığı krediyle var olan işini büyüttüğünü ya da evde yaptığı el işini daha kapsamlı bir şekilde satışa sunabildiğini aktaran Tekin, şöyle konuştu:

"Mikrokredi, iş yapmak isteyen herkese açık. Mesela kadın, 'Ben temizlik malzemesi satabilirim' diyor. Biz gidip, o firmayla görüşüyoruz. Temizlik firması ve üyeler arasında bir köprü görevi görüyoruz. Üye hiçbir şekilde kargo ücreti ödemiyor. Ürün satılamadığında, iadesi yapılabiliyor. Girişimci hiçbir zarar görmeden bu ürünü kar marjı yüksek şekilde satabiliyor."

Tekin, ev kadınları ve işsizlerin, gıda, temizlik, iletişim ve el işi alanlarındaki ürünleri evlerinden satabildiğini, son yıllarda yapılan girişimlerle ev kadınlarının iş sahibi olduğunu ve işsizliğin azaldığını vurguladı.

Mikrokredi kullananlara bireysel emeklilik konusunda yardımcı olduklarını anlatan Tekin, mikrokredi kullananları haftada 25 kuruşa mikro-sigorta kapsamına aldıklarını ve ferdi kaza sigortası yaptıklarını kaydetti.

- Kendi patronları oldular

Trakya Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğrencisi Ezgi Deniz Pomakoğlu, bin liralık mikrokredi kullandığını söyledi.

Krediyle "mis sabunu" yaparak okulu için gelir sağladığını belirten Pomakoğlu, şöyle konuştu:

"Kredinin taksitlerini yaptığım ürünü sattıktan sonra ödüyorum. Derslerimden fırsat bulduğum zamanlarda bu işi yapıyorum. Mikrokrediden kazandığım parayı eğitime harcıyorum. Aynı zamanda aile ekonomimize de destek oluyorum. Bu konuda bilgili bir işletmeci olduğum zaman, tabii okuldan mezun olduğumda, yaptığım işi büyütmek istiyorum. İleride ev kadınlarının ailelerine gelir sağlaması için bir atölye açmayı düşünüyorum."

- "Artık eşimden harçlık almıyorum"

Seda Karaca ise şampuan sattığını, mikrokredi kullanarak iş yerinde yenilikler yaptığını söyledi.

Girişimci kredisi kullanarak ürün yelpazesini genişlettiğini belirten Karaca, mikrokredi sayesinde daha iyi hizmet sunmaya başladığını vurguladı.

Sıdıka Seher de ev kadını olduğunu, mis sabunu kursuna giderek el işini öğrendiğini belirtti.

İki çocuğu olduğunu, boş zamanlarında kursa gittiğini ifade eden Seher, "Kursta mikrokrediyle tanıştım. Mikrokredinin o kadar faydasını gördüm ki. Artık hayatımı kendim idame ettiriyorum. Eşime hiçbir zaman 'Bana harçlık ver' demiyorum. Artık eşimden harçlık almıyorum" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA