Rekolte Düştü Zeytin Yağı Fiyatı Arttı

Zeytin üretiminin önemli merkezlerden İçel'de bu yıl rekoltenin düşük olması, zeytin yağı üretici satış fiyatını 2 lira civarında artırdı.

İçel Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İçel ve Çukurova'da gelenekselleşmiş ürünlerin dışında coğrafya ve iklim uygunluğundan son 25 yıldır zeytin üretiminde gözle görülür artışın yaşandığını söyledi.

Zeytinde geçen yıl yüksek rekolte alındığını hatırlatan Gökçel, "yok yılı" olarak da anılan bu sezon ise üretimin neredeyse yarı yarıya düştüğünü söyledi.

Rekolte düşüklüğünün zeytin yağı fiyatlarına da yansındığını anlatan Gökçel, "Rekoltenin düşmesiyle geçen yıl 6 lira olan zeytin yağı üretici satış fiyatı 8 liraya kadar yükseldi" dedi.

Gökçel, fiyat artışının üreticiyi memnun ettiğini ancak düşük rekolte nedeniyle bu duruma tam anlamıyla bir kazanç olarak bakılmadığını belirterek, şöyle devam etti:
"Zeytin üreticimiz bu sene rekolte kaybından dolayı maalesef ekonomik anlamda istediğimiz noktaya gelemedi. Yükselen fiyatlar üreticileri tatmin ediyor ancak rekolte düşük olduğu için çiftçilerimiz bu durumdan yeterince faydalanamıyor. Önümüzdeki yıllarda rekolte artar, çiftçilerimiz bu fiyatları yakalarsa gerçekten zeytin, üreticisine para kazandıracak duruma gelir."
- Zeytinde sanayileşememe sıkıntısı
Zeytin yetiştiriciliğinin bölge çiftçisine önemli katkı sağladığını anlatan Gökçel, "Zeytin, gerek sofralık gerekse yağ sanayisinde bilim adamları tarafından da sağlıklı yağ olarak tavsiye ediliyor. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde zeytinin üreticisine çok büyük kazanç sağlayacağına inanıyoruz" diye konuştu.

Gökçel, İçel'de marka oluşturacak düzeyde zeytin üretildiğini ancak ürünün işleneceği yeterli sanayi işletmelerinin olmamasının bunu engellediğini savundu.
Zeytin işleme tesisi konusunda ziraat odası olarak çalışma yapacaklarını dile getiren Gökçel, şöyle konuştu:
"Gelecek yıllarda hem rekolte bazında artışın sağlanması hem de sanayi işletmelerinin bölgeye kazandırılmasıyla İçel, zeytin alanında marka olarak ön plana çıkacak. Eğer biz burada zeytini yetiştiriyorsak, sanayi anlamında işleyecek tesislerin de mutlaka İçel'e kazandırılması gerekiyor. Bunu da önümüzdeki yıllarda oda olarak zeytin konusunda birlik kurulması ve bu birlikler vasıtasıyla da bölgeye zeytin sanayi işletmelerinin kurulması çalışmalarını gerçekleştirmeyi düşünüyoruz."
Kaynak: AA