Jeotermal Kaynaklı Belediyelere Eğitim

Türkiye Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği, üye 96 belediyenin 120 personeline jeotermal yatırımlar ve mevzuat hakkında eğitim verecek.

Kırşehir Belediye Başkanı ve Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği Başkanı Yaşar Bahçeci, Makisoss Otel'de başlayan toplantının açılışında yaptığı konuşmada, jeotermal yatırımlarının Türkiye'de giderek arttığını söyledi.

Yakında belediye seçimleri olduğunu, bazı başkanların değişeceğini ifade eden Bahçeci, şöyle konuştu:
"Belediyelerde yenilenmeler muhakkak olacak. Hızlı bir şekilde adaptasyonu sağlamak gerekmektedir. Yeni gelecek belediye başkanlarımız bu konuya çok yakın olmayabilir. Ama belediye personelimizin jeotermal konusunda çok donanımlı olması gerekmektedir. Burada belediye başkanları olarak bizler misafiriz ama personeller daha fazla kalıcıdır. Jeotermal konusunda farkındalık oluşturulması çok önemli. 3 günlük programla yeni gelişmeler ve mevzuatlar hakkında bilgi verilecek."
Jeotermal kaynaklarla ilgili yatırımlar konusunda belediyelerle özel idarelerin birlikte hareket etmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Bahçeci, "Türkiye'de jeotermal hızla gelişiyor, inşallah daha da gelişecek. Daha güzelleşecek. Yeter ki biz konuya sahip çıkalım ve çalışalım" dedi.

Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak da Türkiye'nin petrol ve doğalgaz zengini bir ülke olmadığını, bu nedenle doğadaki yenilenebilir enerji kaynaklarına önem verilmesi gerektiğini ifade etti.

Jeotermal kaynakların sadece sağlık turizminde kullanılmadığını dile getiren Çakacak, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin her bölgesinde termal otellerimiz yükseliyor. Hem sağlık turizmine hizmet ediyor hem de vatandaşlarımıza katkı sağlıyor. Farklı alanlarda da kullanılıyor. Şehir ısıtmasında kullanılıyor. Bunun birçok şehirde artması gerekir. Bu konuda yerel yönetimlere büyük görevler düşüyor. 1990'lı yıllarda Kırşehir'de konut ısıtılması başlamıştı. 1800 konuta eş değer bir ısıtma yapılıyor. Bu tüm ülkemizde arttırılabilir. Türkiye'de jeotermal hızla gelişiyor, inşallah daha da gelişecek. Yeter ki biz konuya sahip çıkalım ve çalışalım. Jeotermal kaynaklardan faydalanma konusunda yerel yönetimlerimiz, özellikle belediyelerimiz son yıllarda büyük bir çaba içerisinde."
Jeotermal kaynakların seracalıkta da kullanılmaya başlandığına değinen Çakacak, "Teknolojik seracılıkta da eskiye göre önemli bir gelişme gözlüyoruz. Çiçekdağı ilçemizde teknolojik seracılık yapılıyor. Bu topraklarda hiç bir şey olmaz denilen yerde teknolojik seracılık yapılıyor, yüzlerce insan iş sahibi oluyor" diye konuştu.

- 96 üye belediyeden 120 personel katılıyor
Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Recep Şahin ise teknik, sosyal ve kültürel konularla ilgili belediyelere eğitim çalışmaları yaptıklarını ifade ederek, jeotermal yatırıma da önem verdiklerini vurguladı.
Üç gün sürecek ve 96 üye belediyeden 120 personelin katıldığı eğitim toplantısında, jeotermal kaynaklar ve doğal mineraller, jeotermal kaynak arama yöntemleri, sondaj uygulamaları, kaynak koruma alanları etüdü, 5686 Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu ve yönetmeliği ile ilgili konularda bilgi verilecek.
Kaynak: AA