Kosova Diaspora Bakanı Makolli Açıklaması

Kosova Diaspora Bakanı İbrahim Makolli, "Kosova Savaşı'ndan sonra sanayimiz yıkıldı. Tüm çabalarımıza rağmen, gerekli seviyeye çekemedik. Bursa, sanayi şehri olması yönüyle bizim için çok önemli" dedi.

BURULAŞ'taki başkanlık makamında, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'yi ziyaret eden Makolli, yaptığı konuşmada, Bursa'da da bir Kosova Kültür Evi kurmak istediklerini söyledi.

İlk Kosova Kültür Evi'ni İstanbul'da açtıklarını, benzerinin şube olarak Bursa'da da hizmete girmesini öngördüklerini belirten Makolli, Altepe'den bu konuda da destek beklediklerini ifade etti.

Kosova'nın ekonomik olarak büyümesine Bursa'nın katkı koyacağına inandığını dile getiren Makolli, "Kosova Savaşı'ndan sonra sanayimiz yıkıldı. Tüm çabalarımıza rağmen, gerekli seviyeye çekemedik. Bursa, sanayi şehri olması yönüyle bizim için çok önemli" diye konuştu.

Altepe de büyükşehir belediyesi olarak Balkanlara yatırımlar yaptıklarını, oradaki Türkleri ve Müslümanları kenetleyen, birlik sağlayan çalışmalarda bulunduklarını söyledi.

Kardeşlik ve akrabalık bağı bulunan Balkan halklarının ekonomik olarak kalkınmış olduğunu görmeyi istediklerini dile getiren Altepe, "Bursa, Kosova için büyük bir şans. Özel sektör açısından en güçlü kentlerden biriyiz. Türkiye üretiminin yüzde 10'unu karşılıyoruz. Marmaray vasıtasıyla Bursa'yla Kosova arasında bir bağlantı kurulabilirse, kazanan Kosova olur. Onun için bu birikimi Kosova'nın iyi değerlendirmesi lazım" dedi.

Kentte yaşayan göçmenlerin Balkanlarla ilişkisinin sürdüğünü ifade eden Altepe, şöyle konuştu:
"Kosova'yı düşündüğümde, Priştine, Gilan, Prizren, Mamuşa ve Kaçanik'teki hizmetlerimizi hatırlıyorum. Bunu yapmamızdaki tüm hedef, oradaki insanımızın ve halkın yanında olduğumuzu göstermek, onlara yaşadıkları ve yaşayacakları muhtemel sıkıntılarda moral vermektir. Başka hiçbir hedefimiz yok. Özellikle Kosova'nın sosyal ve kültürel çalışmalara ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Yıllarca oradaki akrabalarımızın kültürlerini yaşatmaları, ortak değerlerin kullanılabilirliğini yeniden sağlamak ve kalite için destek verdik. Bundan sonra da bugüne kadar olduğundan daha fazla ilgilenmeye hazırız."
Konuşmaların ardından Altepe, Makolli'ye el yapımı bir Bursa bıçağı hediye etti. Ziyarete, Kosova Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Rahim Morina, Kosova Üsküp Türkleri Dernek Başkanı Recep Gündüz ve İstanbul Kosova Kültür Merkezi Müdürü Kamim Bitiş de katıldı.

Kaynak: AA