'Atık Piller Çöp Değildir Geri Dönüşebilir' Konferansı

Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) Teknik ve Eğitim Hizmetleri Sorumlusu Savaş Arna, "Atık pillerin çevreyi kirletmelerini önlemek için kaynağında ayrı toplanmaları şarttır. Bu kaynak esas itibariyle evlerimizdir. Dolayısıyla evlerimizde veya iş yerlerinde atık hale gelmiş piller derhal cihazlardan çıkartılmalı kesinlikle diğer atıklarla karıştırılmamalı, çöpe atılmamalıdır" dedi.

Arna, Edirne Belediyesinin Devecihan Kültür Merkezinde düzenlediği "Atık Piller Çöp Değildir Geri Dönüşebilir" konferansında, Avrupa'da gençlerin atıkların toplanması konusunda son derece bilgili olduğunu söyledi.

TAP'ın 5 yıl önce kurulduğunu, özellikle okullarda çalışmalar yürüttüklerini belirten Arna, şöyle konuştu:
"Her türlü atığı kaynağında ayrı toplamak gerekir. Öte yandan her yıl hayatımıza onlarca cihaz giriyor. Bunların birçoğunun içerisinde pil kullanılıyor. Şu an telefon elimizde yıllar sonra telefonlar kulağımıza alternatif bir cihaz olarak takılabilecek. Bileğimize yerleştirilecek telefon kontrol cihazında da pil olacak. Yani pil hayatımızda geçmişte yer aldı, gelecekte de yer alacak."

- Atık pillerin toplanması

Arna, pilin şarj edilemez hale geldiğinde atık pil durumuna geldiğini, pilin içerisinde doğaya ve insana zarar verebilecek birçok madde olduğunu söyledi.

Atık pillerin toplanması konusunda da bilgi veren Arna, şöyle devam etti:
"Atık pillerin çevreyi kirletmelerini önlemek için kaynağında ayrı toplanmaları şarttır. Bu kaynak esas itibariyle evlerimizdir. Dolayısıyla evlerimizde veya iş yerlerinde atık hale gelmiş piller derhal cihazlardan çıkartılmalı kesinlikle diğer atıklarla karıştırılmamalı, çöpe atılmamalıdır. Piller çöplere, ateşe, su kaynaklarına, kanalizasyonlara ve sokaklara rastgele atılmamalı, toprağa gömülmemeli, delinmemeli ve ezilmemelidir. Bu gibi durumlarda genellikle metal olan pilin dış kabı zamanla delinerek bünyelerindeki metaller ve kimyasal maddeler toprağa sızarak yer altı sularına karışabilir. Atık piller karton kutu, poşet, torba ve cam kavanoz içerisinde biriktirildikten sonra TAP veya belediyeler tarafından oluşturulan atık pil toplama noktalarına bırakılmalıdır."
Arna, Türkiye'deki birçok kentte öğretmenlere atık pil konusunda konferans verdiklerini kaydetti.


Kaynak: AA