Mustafa Bozbey Katılımcı Bütçeyi Anlattı

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Sosyal Demokrasi Derneği Bursa Şubesi tarafından düzenlenen ‘Belediyelerde katılımcı bütçe’ konulu panelde konuşarak, Nilüfer’deki uygulamaları anlattı.

Mustafa Bozbey Katılımcı Bütçeyi Anlattı

Dernekler Yerleşkesi’nde düzenlenen paneli Sosyal Demokrasi Derneği Genel Başkan Yardımcısı Celal Topkan yönetti. Nilüfer’deki şeffaf ve demokratik uygulamalar hakkında bilgi veren Başkan Mustafa Bozbey, “Belediyelerde katılımcı bütçe son yılların en önemli ve tartışmalı konularından biridir. Katılımcı bütçeyi savunan bir kent yöneticisi olarak bu konunun daha da irdelenmesinin gerektiğine inanıyorum. Katılımcı bütçeyi bire bir uygulayan Nilüfer Belediyesi, bu konuda örnek kuruluşlardan biridir ve çalışmalarımızın çoğu Türkiye’de ilk olma özelliğini taşımaktadır. Bugüne kadar iyi bildiğimizi sandığımız, sosyal, kültürel ve siyasal kavramlar da hızla değişiyor. Demokrasi sadece bunlardan biri. Bugün temsili demokrasi sisteminin halkın ihtiyaçlarını karşılayamadığı ortadır. Temsili demokrasi krizini aşabilmek için demokrasi kavramında yeni açılımlar aranmaktadır. Bunlardan birincisi bireyleri süreçlere doğrudan katmayı hedefleyen katılımcı demokrasi anlayışı, ikinci ise toplulukları hedef alan çoğulcu demokrasi anlayışıdır. Halkı; temsili demokrasinin süreçlerine katılımcı ve çok özneli demokrasi anlayışı çerçevesinde katabiliriz. Biz bunu Nilüfer’de, Mahalle Komiteleri’yle yaşama taşımaya çalışıyoruz. Çünkü demokrasinin yerelden gelişeceğine inanıyoruz” dedi.

Stratejik Planı 2002-2005 yıllarını kapsayacak şekilde hazırladıklarını ve uygulamaya geçtiklerini kaydeden Bozbey, “2010-2014 yılı Nilüfer Belediyesi Stratejik Planında yer alan 2010 yılına ait performans programı, belediye bütçemizin yüzde 56’sını kapsıyordu. 2011 yılına ait performans programını ise, belediye bütçemizin yüzde 100’ünü kapsayacak şekilde hazırladık ve bütçe- stratejik plan ilişkisi sağlanmış oldu. 2012 yılında gelir bütçemizin gerçekleşme oranı % 97, gider bütçesi gerçekleşme oranı ise yüzde 106 olmuştur. 2013 Yılı rakamları bundan daha da yüksek olacaktır. Bütçenin oluşturulması ve harcama sürecinde, konuşmamın başında sözünü ettiğim Mahalle Komitelerinin katılımı da sağlanıyor. Türkiye’de ilk kez uygulanan bu yaklaşım ile Nilüfer Belediyesi, diğer belediyelere örnek olmuştur. Uyguladığımız katılımcı bütçeleme anlayışının, katılımcı demokrasinin tesisi açısından önemli yapı taşı olduğunu belirtmek mümkündür. Sonuç olarak, toplumun yerel düzeyde katılımcılığını esas alan bütçeleme tekniği, bütçeleme sürecinin temel belirleyicisi konumundaki siyasi aktörlerin kararlarını denetleyici ve yönlendirici bir yaklaşımdır” şeklinde konuştu.

Panele katılan Ankara Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ferhat Emil de ‘Yerel yönetimlerde katılımcı bütçe nedir, ne değildir’ başlıklı çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Kaynak: İHA