(özel Haber) 'Her Darbe Döneminde İlk Mağdur Edilenler Askerler Oldu”
Re’sen Emekliler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Servet Kahramaner, 28 Şubat davası ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “Bu süreçte darbeye bulaşan, darbeyle ilintili olan, darbe yapmak isteyen zihniyet yavaş yavaş lağvedilmeye başlandı” dedi.
Kahramaner, yapılan darbelerde en çok askerlerin mağdur olduğunu ifade ederek, “Ne yazık ki ülkemiz hep darbelerle anılıyor. 1960 darbesi, ki ona ihtilal deniliyor ama biz darbe olarak nitelendiriyoruz. 1971 yılında verilen muhtıra, 1980 Darbesi ve 28 Şubat süreci yaşandı. Neredeyse 10 yılda bir Türkiye darbelerle anılır odu. Her darbe döneminde de ilk mağdur edilenler ne yazık ki askerler olmuştur. 1960 Darbesi'nde içerisinde generallerin de bulunduğu yaklaşık 5 bin askerin Türk Silahlı Kuvvetleriyle ilişkisi kesilmiştir. 1971 yılında yine keza 2 bin 3 bin civarında asker mağdur edilmiştir. 1980 Darbesi ise en kanlı darbedir aslında. İnsanlar işkencelerinden geçirildi. Asker ve sivil birlikte mağduriyet yaşadı. 28 Şubat süreci ise apayrı bir süreç. Bu yapılan darbelerin tamamı, millet iradesiyle seçilmiş iktidarlara karşı yapılmıştır. Sonuçta burada millet iradesi yok sayıldı, Anayasa askıya alındı” dedi.
Kahramaner, 28 Şubat sürecinin post modern darbe olarak anıldığını ve halen devam eden yargılanmalara o dönemlerde mağdur olan kesim olarak kendilerinin de müdahil olduğunu kaydetti.
“BU ZİHNİYET KENDİNİ HER DÖNEM ÜLKENİN GERÇEK SAHİBİ OLARAK GÖRMÜŞTÜR”
28 Şubat sürecinin 1980 Darbesi'nin davasıyla başladığını anlatan Kahramaner, şöyle devam etti:
“Bu sembolik bir davaydı. Yani bu yaştan sonra Kenan Evren’e veya Tahsin Şahinkaya’ya ne yapabilirsiniz ki? Dediğimiz gibi millet iradesiyle seçilmiş iktidara karşı yapılmış, milletin iradesini hiçe sayan bir zihniyet var ne yazık ki ülkede. Bu zihniyet kendini her dönem ülkenin gerçek sahibi olarak görmüştür. Maalesef biz bunları yaşadık. Özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu’nun 35. maddesinin değiştirilmesiyle artık askeri vesayetin sonlandırıldığına inanmak istiyoruz. Bu süreçte darbeye bulaşan, darbeyle ilintili olan, darbe yapmak isteyen zihniyet yavaş yavaş lağvedilmeye başlandı. Ben eminim ki bunlar ülkemizin geleceği açısından, bizden sonraki nesillerin daha müreffeh bir ülkede yaşaması açısından olumlu gelişmeler. Bunları destekliyoruz. Özellikle 28 Şubat sürecinde mağdur olan kesim olduğumuzdan dolayı her 28 Şubat’ta da protesto gösterileri yapıyoruz. 28 Şubat süreci bin yıl sürecek denilmişti ama 15. yılında nihayetine erdi, iyi ki de erdi. Gelişmeleri de yakından takip ediyoruz. Türkiye içinde olumlu gelişmeler olduğunu düşünüyoruz.”