Kanal Ölümlerine Bariyerle 'Dur' Denecek

Konya İl Genel Meclisi, su kanallarında özellikle yaz aylarında yaşanan ölümlü kazalara ışık tutarak, bu kazaların önlenmesi için tedbir alınması yönünde kararlar aldı.


Konya İl Genel Meclisi, Kasım ayı toplantılarının 3. birleşiminde, Acil Afet Komisyonu'nun raporuyla su kanallarında güvenlik tedbiri eksikliği nedeniyle yaşanan ölümleri gündemine aldı.

Akören, Yalıhüyük, Ahırlı ve Bozkır'da ev, iş yeri ve ahır yangınları, sanayi kazaları, deprem ve diğer doğal afetlere yönelik yaptıkları çalışmadan oluşan raporu okuyan Acil Afet Komisyonu Başkanı Faruk Koç, bu konularda ilçelerden gelen taleplere yönelik çözüm önerilerini sıraladı. Afetlerin eğitimle asgari düzeye indirileceğine vurgu yapan Koç, baraj ve su kanallarında yaşanan ölümlere de dikkat çekti.

Kanallarda yaşanan ölümlerin alınacak basit tedbirlerle en aza indirilebileceğini ifade eden Koç, "Yaz aylarında bölge halkının serinleme ihtiyacı, çocukların eğlence alanı olması nedeniyle kanallarda zaman zaman ölümlü kazaların yaşandığını medyadan da takip ediyoruz. İncelemelerimiz sırasında vatandaşlar bu kazaların önlenmesi için tedbir alınması talebinde bulundu. Bu kazalar, kanal boylarına ikaz levhaları konarak, kanal boylarına tutunma zincirleri yapılarak, tel örgü ve bariyerler takılarak önlenebilir. Bu DSİ ile yapılacak ortak ve maliyeti düşük bir çalışmayla mümkündür" diye konuştu.

Raporu müzakereye açan İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi, üzücü olayların yaşanmaması için konunun daha detaylı araştırılması amacıyla Ar-Ge Komisyonu ile Afet Acil Komisyonu'nu görevlendirdi. Komisyonlar, birlikte yapacağı çalışma ile bütün ilçelerdeki kanallarda güvenlik eksiklerini tespit edecek. Selvi, ayrıca, yangın başta olmak üzere doğal afetlerin önlemesi için eğitim seferberliği başlatılmasının önemine işaret ederek, geçtiğimiz ay içinde köylere dağıtılan yangın söndürme arazözlerinin maksadına ulaştığını, en kısa sürede diğer köylerdeki eksiğin de giderileceğini ifade etti.

Daha sonra Yol Ağı Komisyonu Üyesi Mahmut Yedirici, Ekim ayı içinde Seydişehir, Beyşehir, Ilgın, Akşehir, Hadim, Karapınar, Cihanbeyli ve Kulu'da yaptıkları çalışmalardan oluşan raporları okudu. Konya'nın yeni yol ağlarını belirleyen komisyonun raporları geldiği şekliyle kabul edildi. Konya İl Genel Meclisi Kasım ayı toplantılarının 4. birleşimini hafta sonunda mesai yaparak, 9 Kasım 2013 Cumartesi günü saat 10|00'da gerçekleştirecek.

Kaynak: AA