Ebubekir Sifil İle Hadis Dersleri Başladı
Hadis alanında uzun yıllardan beri akademik çalışmalar yapan Doç. Dr. Ebubekir Sifil, Başakşehir söyleşilerinde, ayda iki kez düzenlenecek periyodik sohbetlerin ilki olan 'Hadis Dersleri' ile yer aldı.
Başakşehir Kültür Etkinlikleri yazarlık, tarih, tasavvuf ve hadis eğitimleri ile devam ediyor. Yazar A. Ali Ural tarafından verilen Yazarlık Atölyesi'yle başlayan eğitimlerde; Ebubekir Sifil-Hadis Dersleri; Mustafa Armağan-Ayda bir Tarih; Doç. Dr. Ekrem Demirli-Tasavvuf Dersleri ile belirli periyotlarla Başkaşehirliler ile birlikte olacak. Doç. Dr. Ebubekir Sifil'in Cevdet Kılıçlar Bilgievi’nde düzenlenen söyleşi programına; Başakşehir Belediye Başkan Yardımcısı Haluk Dikbaş, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Basri Akdemir ve çok sayıda Başakşehirli katıldı.
"SÜNNETTEN HABERSİZ MÜSLÜMANLIK MÜMKÜN DEĞİL"
Cevdet Kılıçlar Bilgievi’nde düzenlenen ve iki haftada bir gerçekleştirilecek olan söyleşilerin ilk programında Başkaşehirlilerle buluşan Ebubekir Sifil, konuşmasına hadis derslerinin amacını anlatarak başladı.
Sifil, “Hadis bizim için dinin anlaşılması ve yaşanması konusunda vazgeçilmez bir kaynaktır. Müslümanız, Peygamberin ümmetiyiz diyoruz ama dini nasıl yaşayacağız? Tabii ki onun bize tebliğ ettiği şekilde anlayacağız, hayatımızı öyle tanzim edeceğiz. Hayatımızın her anında hadis var. Efendimiz hayatın her safhasını bizatihi yaşayarak bizlere örnek bir hayat yaşamıştır. Sünnetten habersiz bir Müslümanlık mümkün değil. Efendimiz nasıl yaşadıysa ve nasıl yaşamamızı istediyse öyle yaşamak gerekiyor” dedi.
Hadislere önem konusuna açıklık getiren Sifil, "Niye hadis diyoruz? Günümüzde çokça yaygın olduğu şekliyle 'sadece Kur'an' demiyoruz. Bunu anlatmak istiyorum. Bir yerde İslam’dan bahsedeceksek orada yalnızca Kur'an'dan bahsetmek, ayetler çerçevesinde hareket etmek, bir moda gibi şu sıralar. Biz hadis-i şerif derken Kur'an'ı ikinci plana atmak, önemsizleştirmek gibi bir niyetimiz asla olamaz. Allah kelamı hayatımızın anlamının en temel kaynağı odur. Sünneti Seniyye de bizi bu yola götürdüğü için çok önemlidir. Bizler Hz. Muhammed'i örnek alırken, onu anlamaya çalışırken, onun beşer tarafını değil peygamber tarafını örnek alıyoruz. Kur'an ilke verir ama pek çok şeyin hayata aktarılması sünnet-i seniyye ile olur" diye konuştu.
"PEYGAMBERİN İLETTİĞİ HER ŞEY VAHİY KAYNAĞIDIR"
Müslümanların hayatında referans aldığı Kuran-ı Kerim'de Allah'ın (C.C.) sık sık insanları Peygamber'e itaat etmeye çağırdığını belirten Sifil, "Kur'an'da açıkça anlaşılan ayetler (muhkem ayetler) var. Bir de peygamber ve olaylara bağlı açıklanan ayetler var ki buna da müteşabih ayetler deniyor. Sünnet-i seniyyeyi bir yol olarak bir açıklayıcı rehber olarak göreceğiz. Peygamberimizin bize ilettiği her şey vahiy kaynağıdır. Kuran-ı Kerim'de Allah’ın sizi sevmesini istiyorsanız bunun yolunun peygambere itaat ve ittiba etmek olduğu buyruluyor. İttiba etmek itaatin, yani söylediklerini yerine getirmenin dışında onun açtığı yolda yürümek manasına gelir. Kur'an-ı Kerim'de peygambere itaat ve ittibayı öğütleyen birçok ayet bulabiliriz. Sünnet-i seniyye'nin tekrar hayatımıza girmesi için özel bir gayret sarf etmemiz gerekiyor. Allah'ı razı edecek kul ve peygamberi razı edecek ümmet olmamız buna bağlıdır" ifadelerini kullandı.
Söyleşilerin bundan sonraki kısmında bir kitap takip etmeyi teklif eden Ebubekir Sifil, içinde bin 980 seçme hadisin yer aldığı Riyazüs Salihin adlı eserle ilgili bilgiler verdi. "Hadis kaynakları arasında önemli bir yer teşkil eden İmam Nevevi'nin hadis üzerine çalışmalarının muazzam eseri olan Riyazüs Salihin kalbi hayatımızı düzenlemeye yönelik bir kitap" diyen Sifil, kitabın ilk hadis açıklaması olan ihlas ve niyet konusunda konuştu.
Söyleşinin sonunda kendisini dinlemeye gelen Başakşehirlilere teşekkür eden Ebubekir Sifil, "Ayrıca Başakşehir Belediyesi'ne de böylesine bir ortamı bize hazırladıkları için teşekkür ediyorum" dedi.
Ebubekir Sifil ile Hadis Dersleri'nin ikincisi 21 Kasım'da saat 20:00'de Cevdet Kılıçlar Bilgievi'nde gerçekleşecek.