Adana 7. Tarım Fuarı Açıldı
Adana 7. Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı'' ile ''Seracılık, Bahçecilik, Fidancılık, Tohumculuk, Çiçekçilik ve Teknoloji Fuarı açıldı.
Vali Hüseyin Avni Coş, Tüyap Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki açılış töreninde yaptığı konuşmada, fuarın bölgesel olmasının ötesinde uluslararası statü kazanması için çalışma yürüttüklerini söyledi.
Tarımın önemini kaybetmediğini vurgulayan Coş, şunları kaydeti:
"Tarım aslında her geçen gün önemini daha da artıran bir sektördür. İnsanlar bilgisayar, akaryakıt, petrol olmasa da yaşayabilir ancak sağlıklı gıda ve su kaynakları olmadığı zaman yaşamaları mümkün değil. İnsanların yeryüzünde yaşamalarını mümkün kılan tarım sektörü, bu açıdan dünya nüfusunun giderek artması ve kişi başına düşen gıda tüketiminin de her geçen yıl daha da çoğalması karşısında önemini kat kat artırmaktadır. Bundan dolayı Türkiye, tarımda üretimini artırmak, çeşitlendirmek, tarımsal üretimin değerini çoğaltmak için en ileri teknik ve yöntemleri uygulama konusunda gerçekten örnek başarılar sergilemektedir. Türkiye, dünyanın 16. büyük ekonomisidir ancak tarım ekonomisinin büyüklüğü açısından dünyada 6. sıradadır. Bu konumumuzu sürdürmemiz, artan küresel rekabet karşısında yerimizi güçlü kılmamız, bu alanda en ileri üretim tekniklerini, araçlarını kullanmamızla mümkündür. İşte bu fuar buna hizmet edecek."
Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Halil Uğur da tarım makina imalat sanayisinin 60 yılı aşan bir geçmişe sahip olduğunu belirterek, bu süreçte ülkenin ihtiyaç duyduğu ürünlerin neredeyse tamamının imalatına geçildiğini ve ürünlerin her geçen yıl kalitesi artırılarak dünya pazarlarına açıldığını söyledi.
Tarım makinaları imalat sektörünün geçen yıl yaklaşık 620 milyon dolarlık dış satım gerçekleştirdiğini hatırlatan Uğur, "Tarımın stratejik bir sektör olduğu giderek daha çok kesim tarafından fark ediliyor. Bu anlamda tarıma yapılan yatırımlar da giderek artmaktadır. Bunun en iyi göstergesi, geçtiğimiz yıl dünya traktör pazarında Türkiye'nin 5. sırada yer almasıdır" dedi.
Türkiye'de kullanılan traktörlerle ilgili de bilgi veren Uğur, şöyle devam etti:
"Türkiye'de 25 yaşından büyük yaklaşık 750 bin traktör mevcut. Bunların yaş ortalaması 35'tir. Bu traktörlerin sırf fazla yakıt ve yağ sarfiyatı yüzünden ülke ekonomisine yıllık kaybı 2 milyar liradır. Durum böyleyken hurda traktör projesinin bir an önce hayata geçirilmesi konusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in özel gayretlerini bekliyoruz. Tarım sektörü, dünyada desteklenen bir sektördür. Ülkemiz tarım arazilerinde artış olmamasına rağmen tarımda yaşanan verim ve üretim artışının en önemli sebebi, tarımın daha modern makinalarla yapılmasıdır. Destekler sayesinde tarımsal üretimde verim ve kalite artışı sağlanmıştır."
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül ise fuarın "tarımın kalbi" konumunda olan Çukurova'da gerçekleştirilmesinin kendileri için gurur ve mutluluk kaynağı olduğunu belirterek, fuar sürecince çeşitli yarışmalar düzenleyeceklerini ifade etti.
Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan da hassas tarımın gelişmiş ülkelerin tarımsal üretiminde yeni bir trend olduğuna işaret ederek, borsalarının 100| kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Hassas Tarım Projesi yürüttüklerini vurguladı.
Tüyap Adana Fuarcılık A.Ş Genel Müdürü İlhan Ersözlü ise fuara 13 ülkeden 268 firma ve temsilcilerinin katıldığını bildirdi.
Konuşmaların ardından fuarın açılışını yapan protokol üyeleri, stantları gezdi. Vali Coş, traktöre binerek, teknik özellikleri hakkında bilgi aldı.
Açılış törenine Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Osmaniye Valisi Mehmet Oduncu, Belçika'nın Ankara Büyükelçisi Marc Trenteseau da katıldı.
Fuar 10 Kasım'a kadar açık kalacak.