Yaban Hayatı Uzmanından 'Kırsal Kesimde Yaşayan Vatandaşlar Leoparlar Konusunda Bilgilendirilmeli” Uyarısı

Son dönemde özellikle Anadolu Parsı konusunda yaptığı araştırmalarla gündeme gelen Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Yaban Hayatı ve Ekolojisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şağdan Başkaya, hafta sonu Diyarbakır kırsalında bir çobanı yaralaması sıonrasında tüfekle vurularak öldürülen leoparlar konusunda özellikle vatandaşların bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.


Rize’nin Kaçkar Dağları’nda yaban hayatı konusunda çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Başkaya, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, leoparın pars olarak da bilinen kedigillerin dört büyük türünden biri olduğunu ve Türkiye'de de yaşadığını hatırlattı. Diyarbakır'ın Çınar ilçesi kırsalında bir çobanı yaralamasının ardından tüfekle vurularak öldürülmesinin ulusal basında geniş yer bulduğunu kaydeden Başkaya, bir kaç yıl önce de Gabar Dağı'nda da bir leoparın görüldüğünü ve silahla vurulduğunu belirtti.

Başkaya “Leoparın varlığı ülkemizde 8 ilde tespit edildi ancak 30 ilde daha bulunma ihtimali var. Bu nedenle söz konusu bölgelerde kırsal kesimde yaşayan vatandaşlar bilgilendirilmeli. Leoparın varlığı tespit edilmiş alanlarından başlayarak özellikle çoban, avcı ve köylülerin hayvanı rahatsız etmeleri önlenmeli” dedi.

İnsanlarla leoparların karşılaşmalarını en aza indirmek için bir an önce önlem alınması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Şağdan Başkaya, olası karşılaşmalarda yapılması gerekenlerin vatandaşlara anlatılması gerektiğini aksi halde geçmişte bir efsane olan Anadolu Parsı’nı bekleyen zor günlerin yaklaştığını sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA