(özel Haber) Ekmeğini Menengiçten Çıkartıyor
Ülkenin Batı, Güney ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetişen ve fıstığın özü olarak bilinen, lezzetli olmasının yanı sıra sağlık açısından da birçok faydaları ile bilinen menengiç kahvesi, Gaziantepli vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor.
Gaziantep’te 8 yıldır menengiç kahvesi satarak geçimini sağlayan Cuma Kaya, havaların soğuması üzerine parklarda elinde bulunan seyyar kömürlü bakır semaver ile közde ısısını koruyan menengiç kahvesini vatandaşların beğenisine sunuyor.
Cuma Kaya, Gazianteplilerin menengiç kahvesine yoğun bir ilgi gösterdiklerini ve çok sevdiklerini belirterek, “Bizim ekmek kapımız budur. Ekmeğimizi bundan çıkarıyoruz. Bu işi 8 yıldır yapıyorum. Daha önce başka iş yapıyordum. Emekli olunca boş vaktimizi değerlendirmek adına bu işe başladım. Boş vaktimi kayıp etmemek ve zamanımı değerlendirmek için bu işe başladım” şeklinde konuştu.
Çocuklarının çoğunun evlendiğini ve yanında sadece bir çocuğunun kaldığını söyleyen Kaya, “Çoluk çocuk herkes evinde bucağında. Herkesin kapısı ayrı evi ayrı. Yanımda bir tane çocuğum var. Bir emeklilik var bir de bununla geçimi sağlıyorum” dedi.
Menengiçin özünün Antepfıstığı olduğunu ve birçok sağlık problemine iyi geldiğini dile getiren kaya, “Fıstığın aşısı menengiç ağacına yapılır. Menengiç ağacına aşı yapıldığı zaman fıstık meydana gelir. Astıma, bronşite, soğuk algınlığına, bağırsak temizlemeye faydası var” diye konuştu.
MENENGİÇ NEDİR?
Nisan-Haziran ayları arasında, yeşilimsi renkte çiçekler açan, 2-6 metre yüksekliğinde, kışın yaprağını döken ağaçlardır. Çitlembik olarak da bilinir. Meyveleri önce kırmızımsı olup, daha sonra kahverengiye döner. Ağacın dallarına yapılan yaralamalarla yahut da kendiliğinden sızmayla sakız elde edilir. Bu sakız, bal kıvamında, sarımsı veya grimsi renkli ve hoş kokulu olup menengiç sakızı adını alır. Batı Anadolu’da yabani menengiçleri aşılamak suretiyle Antepfıstığı elde edilmektedir. Gaziantep bölgesinde meyveleri kavrularak menengiç kahvesi adı altında kahve yerine kullanılmaktadır.