Kent Ekonomileri Forumu Gerçekleştirildi

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Ülkelerin kalkınması kentlerin kalkınmasıyla mümkün olur.

Kent Ekonomileri Forumu Gerçekleştirildi
Türkiye'de kentleşme rakamı dünya ortalamasının üzerinde. 1965'te nüfusun yüzde 34'ü kentlerde yaşarken, geçen yıl sonu itibariyle bu rakam yüzde 77'ye ulaştı” dedi.


Kent Ekonomileri Forumu Rixos Otel’de gerçekleşti. ‘Marka Şehirler İçin Kent Ekonomi Forumu’ kapsamında gerçekleşen etkinlik; Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve birçok siyasetçinin katılımı ile gerçekleşti.

Babacan, kentlerin ekonominin çok önemli unsurlarından biri haline geldiğini ifade ederek şunları söyledi:
“Ülkelerin kalkınması kentlerin kalkınmasıyla mümkün olur. Ankara'da özellikle son 11 yılda yaşanan değişim ve dönüşümün her türlü takdirin ötesinde olduğunu, bunda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in çok büyük katkısı büyüktür. Dünyada 1950'de nüfusun 29'u kentlerde yaşarken, bunun 2010'da yüzde 51'e geldi, bugün dünyanın yarıdan fazlası kentlerde yaşıyor. 2050'de bunun yüzde 67'ye ulaşması bekleniyor. Türkiye'de kentleşme rakamı dünya ortalamasının üzerinde, 1965'te nüfusun yüzde 34'ü kentlerde yaşarken, geçen yıl sonu itibariyle bu rakam yüzde 77'ye ulaştı.”
Ankara'nın yıllarca memur şehri olarak anıldığını, idari, yargı ve yasama birimlerinin merkezinin burada bulunduğunu anlatan Babacan, Ankara'nın bir ticaret ve sanayi şehri olma özelliğinin her zamankinden daha fazla öne çıktığını ifade etti.

Babacan, Ankara ekonomisinin yüzde 72'sini hizmetler, yüzde 24,6'sını sanayi, yüzde 2,9'unu tarım sektörlerinin oluşturduğunu, geçen yıl Ankara'dan yapılan ihracatın 7 milyar doları geçtiğini belirterek şunları dedi:
"Ankara savunma sanayi başta olmak üzere sadece Türkiye'de değil dünyada sanayisiyle bilinen bir şehir, Ankara'da 10 sanayi bölgesi, 6 teknopark, 19 üniversite bulunmakta."
Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Merkezi hükümet kaynaklarında çok ciddi kaynaklar ayırmaya başladık; Ankara'nın ulaştırma projeleri için. Özellikle metroların artık önümüzdeki dönemde hızla tamamlandığını göreceksiniz. Aslında çok önce tamamlanması gerekiyordu fakat hukuki engeller, bazı yargı süreçleri maalesef gecikmelere sebep oldu. Aralık ayında Ankara'da önemli hatların devreye girdiğini göreceğiz. Ulaşım, özellikle metrolar artık kentlerin olmazsa olmazı haline geldi. Önümüzdeki dönemde sadece Ankara'da değil pek çok büyükşehir için benzer destekler devam edecek."
Babacan, şehir ekonomilerindeki kalkınmanın sürdürülebilir olması gerektiğini belirterek, bu noktada finansal sürdürülebilirliğin hayati önem taşıdığını vurguladı.

Projeler ortaya koyarken kaynak oluşturma konusunda da çalışılması gerektiğini kaydeden Babacan, "Projeler, iyi tanımlanmış ve kaynakları iyi belirlenmiş projeler değilse çoğu kağıt üzerinde kalıyor. Taahhütler yerine gelemeyebiliyor, bu da çok çok riskli bir durum" dedi.

Türkiye'nin ekonomik modelinin özel sektöre dayalı olduğunu kaydeden Babacan, devletin ve yerel yönetimlerin yatırımlarının tümüne bakıldığında bunların ekonomik büyümeye katkısının sıfıra yakın olduğunu belirtti.

KURTULMUŞ: "TÜRKİYE DÜNYANIN 15'İNCİ BÜYÜK EKONOMİSİ"
Kurtulmuş ise forumda yaptığı konuşmada, bugüne kadar 80 ilde ekonominin çözüm ortaklarını bir araya getirmek için bu forumu düzenlediklerini, forumun sivil, katılımcı ve demokratik bir etkinlik olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
“Türkiye dünyanın 15'inci büyük ekonomisi, Türkiye'nin ekonomik olarak gelişmesi bütün dünyada bir çekim ve cazibe merkezi haline gelmesini sağlamıştır. Son 11 yılda makro ekonomik dengelerde başarıyı yakalamış durumdayız. Bu çok önemli bir gelişme. Ancak dünyadaki gelişmeler bize şunu öğretiyor ki sadece makro ekonomik dengelerin başarılı olması bir ülkenin ekonomik istikrarının kalıcı olması için yeterli değil. Enflasyon, işsizlik, devletin borçluluk oranının iyi bir noktaya gelmesi iyi ama bu yetmez. Bu başarıları mikro düzeye indirmemiz gerekiyor. Türkiye'yi daha çok üreten, daha kaliteli üreten dünya pazarlarında rekabet edebilen, yüksek teknoloji üreten ve istihdamı sağlayan bir Türkiye haline getirmeye mecburuz. Rahmetli Sakıp Ağa'nın söylediği gibi 'üretmek, üretmek, üretmek.' Başka şansımız yok. Makro ekonomik başarılarımızı mikro başarılarla taçlandırmalıyız.”
Kurtulmuş, enerjiyle ilgili yoğun çalışmalar yürüttüklerini vurgulayarak, "Bütünleşik bir enerji stratejisi için yoğun olarak çalışıyoruz. Türkiye'nin enerji maliyetlerini azaltmak, sadece üzerinden enerjinin, doğalgazın, petrolün geçtiği bir ülke olmak değil, aynı zamanda alternatif ve yenilenebilir enerjiler üzerinden bölgenin büyük bir enerji merkezi haline dönmek mecburiyeti vardır. Bu çerçevede kentlerimize büyük sorumluluklar düşüyor. Kentlerimizin potansiyellerini ortaya çıkarmak için ne yapmak gerekiyorsa el birliğiyle yapmalıyız" diye konuştu.

GÖKÇEK: "EXPO'YA BİZ ADAY OLABİLSEYDİK KESİN ALIRDIK"
Başkan Gökçek ise, forumda görev süresi boyunca hayata geçirdiği projeleri anlatırken, yaklaşan yerel seçimlerde yeniden başkan seçilmesi halinde yapacağı projeler hakkında da bilgi verdi. Ankara'ya uluslararası fuar alanı yapmak için ihaleye gelindiğini ifade eden Gökçek, "Expo'ya biz aday olabilseydik kesin alırdık" ifadelerini kullandı.

Yeni dönemde yeni projelerle Ankara'yı marka şehri haline getireceklerini belirten Gökçek şöyle konuştu:
"Ankara il sınırları içinde tüm termal tesislerin alt yapılarını, yani su, kanalizasyon, yol hizmetlerini ücretsiz götüreceğiz. Göreceksiniz önümüzdeki 5 yıl içerisinde termal deyince akla gelecek ilk kent Ankara olacak. Bu, Başkent'in ekonomisini patlatacak. Termal yatırımı yapmak isteyen herkese kapımız açık. Her türlü plan ve alt yapı desteği vereceğiz. Bakanlığımızın tespit ettiği 25 ayrı yerde termal için çalışmalara başlayacağız. Ankara önümüzdeki 5 yıl içinde termalin de başkenti olacak."
Dini turizmin ve inanç turizminin patlamasını sağlayacağını söyleyen Gökçek, "Tarih, Bilim, Ferman ve Kuran Mucizeleri Müzesi'ni Ankamall'in karşısına kuracaklarını söyledi.

Müzede Universal Studios'lardaki teknolojinin kullanıldığını belirten Gökçek, şunları kaydetti: "Bu müzede çok önemli sinemalar yapılacak. Böylece Ankara'ya en az 3 milyon turist gelecek."
Akyurt Belediyesi'yle havaalanı yolu üzerinde yapılacak olan Uluslararası Fuar Alanı'nın hazırlıklarının tamamlandığını ifade eden Başkan Gökçek, ihale sürecinde sona gelindiğini, Aralık ayında temelinin atılacağını ve 6 ay sonra da açılacağını belirtti

Kaynak: İHA