Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı Açıklaması

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, anonim şirket genel kurul toplantılarının elektronik ortamda yapılmasını ve pay sahiplerinin bu toplantılara elektronik ortamda katılmasını sağlayan bir platform olan, Elektronik Genel Kurul Sistemi (e-GKS) hakkında değerlendirmelerde bulundu.


Şirket genel kurullarının elektronik ortamda yapılmasının, Yeni Türk Ticaret Kanunu ile getirilen en önemli yeniliklerden biri olduğunu vurgulayan Bakan Yazıcı, “Yeni TTK’nın ticari hayatımız için bir otoban olduğunu hep söylüyorum. E-GKS ise bu otobanda giden son model bir arabadır. Bu sistem ile artık genel kurullar her yerde ortakların parmaklarının ucunda. Ortaklar istedikleri yerden, genel kurulu canlı olarak izleyebiliyor, görüş iletebiliyor ve oylarını kullanabiliyor. E-GKS ile şirketlerimiz çağ atlıyor” dedi.

E-GKS’nin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun işbirliği içerisindeki çalışmasının bir sonucu olduğunu ve sistemin işleyişinin kısa süre önce Bakanlığın üst düzey yetkililerince yerinde incelendiğini ifade eden yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “E-GKS, dünyadaki örneklerinin çok ötesinde bir sistem. Genel kurul çağrısından başlayıp, toplantı sonunda tutanağın imzalanmasına kadar ki tüm işlemlerin, elektronik ortamda yapıldığı dünyadaki tek uygulama. Başarısını, uluslararası bir yarışma olan Financial Sector Technology Awards yarışmasında 1.'lik ödülünü kazanarak taçlandırdı. Uluslararası finans çevrelerinin gözü bu sistemin üzerinde. Ülkemiz E-GKS ile dünyaya model oluyor.”
Yazıcı, E-GKS’nin uygulanmasında gelinen aşamaya da değinerek; “Uygulamanın başladığı 1 Ekim 2012’den bugüne toplam 399 anonim şirketin genel kurulu sistem üzerinden elektronik ortamda yapıldı. Bu genel kurullardaki toplam 19.451 katılımcının 13.474’ü toplantıya E-GKS üzerinden katılım sağladı. Genel kurullara katılanların 3'te 2'sinin bu sistemi tercih ettiğini görüyoruz ki bu büyük bir başarıdır. Borsaya kote şirketlerin genel kurullarını e-GKS üzerinden yapması zorunlu. Ancak diğer anonim şirketlerin de genel kurullarını, bu sistem üzerinden elektronik ortamda yapması mümkün. Amacımız tüm anonim şirketlerin bu sistemi kullanmasını sağlamak” ifadesini kullandı.

Elektronik genel kurullarda işlemlerin hızlı ve güvenli bir şekilde yapıldığına ve sistemin teknik alt yapısının çok güçlü olduğuna da vurgu yapan Yazıcı şunları dedi:
“Bu sistemde oylamalar ortalama olarak yalnızca 10 saniyede gerçekleşiyor. Genel kurullar ise ortalama 62 dakikada tamamlanıyor. Aynı gün içerisinde sistem üzerinden 30’un üzerinde genel kurul sorunsuz olarak gerçekleştirildi.


Kaynak: İHA