Robotik Cerrahhi,  kalplere Şifa Dağıtıyor  

Robotik cerahhi ile kalp deliği rahatsızlığı olan hastaların, küçük kesilerle yapılan ameliyatların ardından kısa sürede iyileşip sosyal hayata dönebildiği belirtildi.


İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerahhisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir süredir kullanılan Da Vinci robotu ile SGK kapsamında kalp ameliyatları yapıldığı bildirildi.

Bu hastalardan nefes darlığı şikayetiyle hastaneye başvuran Ali Sayılır'ın, yapılan tetkiklerin ardından kalbinde delik olduğu belirlendi. İşlemlerin ardından Sayılır, robotik cerahhi yöntemiyle ameliyat edildi. Yöntem sayesinde kısa sürede iyileşen Sayılır, ameliyattan birkaç gün sonra şifa bularak taburcu oldu.

Kamu Hastaneleri Birliği Bakırköy Bölgesi Genel Sekreteri ve Hastane Yöneticisi Prof.Dr. İhsan Bakır, kalp deliklerinin hayati risk oluşturacağı için genellikle çocukluk çağında kapatıldığını belirtti.

Hastaneye başvuran Sayılır'ın yapılan tetkiklerin ardından kalbinde bir delik bulunduğunu belirlediklerini ifade eden Bakır, şöyle konuştu:

"Bu tür vakaları normalde çocuklar okula başlamadan 5-6 yaşlarında ameliyat ediyoruz. Hastamızda efor sonrası nefes darlığı şikayetleri vardı. Eko kardiyografi kontrollerinde kalbin sağ kulakçığında delik olduğunu tespit ettik. Kalbin sağ kulakçığında olduğu için belli bir yaşa kadar delik büyük değilse sorun teşkil etmiyor. İleri yaşta kalbin akım yönü tersine döndüğü için akciğerde ciddi hasarlar meydana gelebiliyor. O nedenle hastalar büyük bir risk altında oluyor. Hastamızın ameliyatı da Da Vinci robotu ile yapıldı."

Bakır, robotik kalp cerrahisinin bir çok yararı bulunduğunu, hastaların yoğun bakımda ve serviste daha kısa sürede kaldıklarını ifade ederek, rehabilitasyonları ve ayağa kalkma sürelerinin ise daha kısa sürdüğünü bildirdi.

Açık kalp ameliyatlarında daha büyük kesilere rağmen robotik vakalarda, dört yerden, birer santimlik kesi yaparak kalbe ulaştıklarını anlatan Bakır, "Normal gözün 20 katı oranda büyüterek ve çok hassas noktalara temas ederek, çok ince çalışarak müdahalemizi gerçekleştirebiliyoruz. Ali Sayılır da bu sayede ameliyattan birkaç gün sonra evine dönebildi" dedi.

-Robotik cerahhi ekonomiye katkı sağlıyor

Prof.Dr. Bakır, robotik cerrahi ameliyatlarında ayrıca açık kalp ameliyatlarına göre daha az kan ve kan ürünü kullanıldığını, hastaların hemen iyileştiğini, yoğun bakım veya serviste günlerce kalmalarına gerek olmadığını belirterek, kan ve kan ürünleri daha az kullanıldığı için ekonomik yönden de avantaj sağladığını aktardı.

Açık kalp ameliyatlarında hastaların göğüs kafesinin açıldığını, bu durumun hastalarda psikolojik travma yarattığını kaydeden Bakır, "Göğsünde iman tahtasında kocaman bir kesi görmesi hastaları kötü etkiliyor. Özellikle bu kadın hastalarda çok önemli. Robotik cerrahi ile yapılan ameliyatlarda hemen göğüs altında iki santimetrelik görünmeyecek bir kesi olması onları çok rahatlatıyor. Ayrıca ameliyat sonrası hemen iyileşme olması da hastalara büyük moral oluyor" diye konuştu.

-Bakırköy bölgesinde iki robot

İstanbul Kamu Hastaneleri Birliği'nde iki robotun bulunduğuna dikkat çeken Bakır, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi'nde bir robotun bulunduğunu, daha çok üroloji ,kadın doğum, kulak burun boğaz ve genel cerrahi ameliyatlarının gerçekleştirildiğini, İstanbul Mehmet Akif Ersoy Kalp Hastanesi'nde de göğüs cerrahisi, kalp cerrahisi ve üroloji ameliyatları yapıldığını anlattı.

Bakır, robot ile kalbin kulakçıkları arasındaki delikleri kapatabildiklerini, kapak ameliyatlarında özellikle mitral triküspit kapak ameliyatlarındaki hem tamiri hem de replasman denilen değişim ameliyatlarını yaptıklarının ifade ederek, şöyle devam etti:

''Özellikle mitral kapak, triküspit kapak hastalığına eşlik eden ritim bozukluğu olan hastalara müdahale ediyoruz. Kalp ritim bozukluğu hastanın efor kapasitesini düşürüyor, o nedenle bu tür rahatsızlığı olan hastalara mutlaka müdahale edilmesi gerekiyor. Robotik cerrahi ile mitral kapağı değiştirdiğimiz sırada, radyofrekans ablasyon dediğimiz yöntemi de hastalara uygulayıp kalp ritim bozukluğunu ortadan kaldırabiliyoruz. Şu ana kadar iki hastayı bu şekilde ameliyat ettik. Bu ameliyat robotik cerrahi ile ilk kez bizim hastanemizde yapıldı."

Kaynak: AA