Özışık Açıklaması

İnternethaber Yayın Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Özışık, internet gazetecilerinin beklediği yasanın önümüzdeki günlerde çıkacağını belirterek, artık internet medyası çalışanlarının da gazeteci sayılacağını söyledi.

Özışık Açıklaması

Özışık, Tüm Gazeteciler, İnternet Medyası, Yazarlar ve Yayıncılar Derneği'nin (TÜGİYAD) Adana'da düzenlediği "Basının Geleceğinde Yeni Medyanın Rolü" konulu konferansta, teknolojinin gelişmesiyle ve yazılı ve görsel medyaya rağbetin azaldığını söyledi.

Yeni medya denilen internet medyasının aslında medyanın ta kendisi olduğunu ifade eden Özışık, "İnternet medyası 14 yıldır faaliyet gösteriyor. Teknoloji ve internet medyacılığı geliştikçe haber okuma ve izleme oranları düşüyor" dedi.

Bir işi başarmadan sizi tanıyanın olmadığını fakat başardığınızda da tepki gösterenin çok olduğunu söyleyen Özışık, "Haklarımızı elde edebilmek için görüşmediğimiz kimse kalmadı. Biz "sorunlu gazeteciler" değil "sorumlu gazeteciler" haline gelmek istiyoruz. Haklarımızı aramaya çalıştığımızda "@" işaretini bilmeyen, site deyince apartman sitesi anlayan yetkililerle yüz yüze geliyoruz" diye konuştu.

İnternet gazetecilerinin beklediği yasanın çıkacağı müjdesini veren Özışık, şöyle devam etti:
"Gezi olaylarından sonra internet medyasının önemi daha fazla ortaya çıktı. Bunun üzerine ikna turları yapılarak beklediğimiz yasa Başbakan Erdoğan tarafından imzalandı. Bülent Arınç, ABD'den döndüğünde bütçesi ile yürürlüğe girecek. Aslında var olan yasaya sadece bir madde eklenecek internet gazetecilerinin de gazeteci sayılabilmesi için" dedi.

İnternet site sahiplerine seslenerek, gazetecilikte başarılı olmanın püf noktalarına değinen Özışık, şu tavsiyelerde bulundu:
"Ahlaklı gazeteciliğinizi sitenizde sergileyebilirsiniz. Photoshop bilen editörleriniz olmalı. Bazen görüyorum resim oraya buraya kaymış. Yerel bir site sahibi iseniz yerel haberlere ağırlık vermeniz önemli. Yerel daima ulusaldan farklı olmalı. İçeriğiniz özgün olmalı. İçeriği özgün olan kaynak durumunda olur. Copy-paste yapmaktan olabildiğince uzak durun. Söz uçar, gazete de yırtılır gider ama internette hiçbir şey kaybolmadığı gibi yayılıyor. Facebook ve twitter gibi sosyal medyayı kullanmak büyük bir takipçi kitlesini sitenize çeker. Ulusal yayın yapan site sahipleri büyümek ve alanında tutunabilmek istiyorsa reklam pastasını kullanmak zorunda. Özellikle Google reklamları yerel sitelerin gelir kaynağı."
Konferansa katılan Adana Valisi Hüseyin Avni Coş da internet medyasının desteklenmesi gerektiğini belirterek, "Yeni medyanın sağlıklı ve hızlı bir şekilde kullanılması, yanlışların da düzeltilmesi konusunda daha fonksiyonel bir hale gelmesini dilerim" dedi.

TÜGİYAD Başkanı Mahmut Eraslan da, şunları kaydetti:
"Küreselleşen dünyada artık medyanın çok önemli bir güç durumuna geldiği bilinen bir gerçektir. Yeni medya olarak özetlediğimiz internet medyasının gelişmesi ile birlikte artık daha etkin olduğunu görebiliyoruz. Yazılı medyaya nazaran etkinliğini daha çok hissettirse de yeni sorunlarla karşılaşıyoruz. Biz TÜGİYAD olarak bugün ilk adımını atmış olduğumuz bu etkinlik ile mesleki sorunlarımıza dair çözüm önerilerimizi paylaşmak ve toplumsal bir bilinç oluşturmayı hedefliyoruz."
Kaynak: İHA