Adana’da Türkiye Olimpiyatlara Hazırlık Merkezi Açıldı

Türkiye’nin Olimpiyatlarda başarılı sporcular yetiştirmesi için başlattığı, 'Türkiye Olimpiyatlara Hazırlık Merkezi'nin (TOHM) Albano ve Kano branşındaki eğitim merkezi Çukurova Üniversitesi Seyhan Baraj Gölü Kayıkhanesi’nde açıldı.

Adana’da Türkiye Olimpiyatlara Hazırlık Merkezi Açıldı

İstiklal Marşı ve Halk oyunları gösterileriyle başlayan açılış törenine İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Özkan Çokay, Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Ali Gülleri, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Başkanı Cafer Esendemir, Kürek Federasyonu Genel Sekreteri Şerafettin Deniz, Çukurova Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu (BESYO) Müdürü Prof. Dr. Sadi Kurdak, il temsilcileri, antrenör ve sporcular katıldı.

ÜNÜVAR: "BU TESİSLERİN YAPILMASI GERÇEKTEN ÖNEMLİ"
Açılışta konuşan AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, Türk halkının millet olarak sporu izlemeyi ve konuşmayı çok seven bir toplum olduğunu belirterek, "Ancak sadece toplumun yüzde 10’u düzenli spor yapıyor. Ben sağlık kökenli bir insan olarak gençliğimizde birçok takım sporunu amatörce yapmış, ama bugün sadece zaman zaman yürüme ve yüzme dışında spor yapamayan birisiyim. Bu yüzden toplumun o yüzde 10’luk kesiminin içerisine bile girdiğimden şüphe duyuyorum. Toplumun düzenli spor yapabilmesi için iki tane şey gerekiyor. Birisi, spor yapma bilincinin oluşması diğeri de spor yapmak için uygun alanların tesislerin oluşması. Tabi her ikisinde de vatandaşa düşen mutlak görevler var. Devletin mutlaka toplumun spor bilincini yükseltmek ve spor bilincini yükselmiş insanların da uygun koşullarda spor yapacağı tesisleri yapması bu açıdan çok önemli. Aslında burada profesyonel bir tesisin açılışını yapıyoruz. Profesyonel bir tesisin açılışını yaparken 'toplumdaki spor bilincini veya spor yapma oranının bununla ne alakası var' diye düşünen dostlarımız olabilir. Bence çok alakası var. Toplumda ne kadar çok insan spor yaparsa o toplumdan o kadar bilinçli sporcu yetişir. O bilinçli sporcular da Olimpiyat’larda gerek sportif başarıları gerekse ahlaki davranışlarıyla bizi çok iyi düzeyde temsil ederler. Olimpiyatlar veya uluslararası organizasyonlar olduğu zaman bütün dünyanın gözlerini diktiği alanlar o sporcuların spor yaptığı alanlar. Dolayısıyla bu tesislerin yapılmış olması gerçekten önemli" dedi.

KİBAR: "ÜLKEMİZ ÜST DÜZEY BAŞARILAR HEDEFLEYEN KONUMA GELDİ"
Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar ise, ülkemizin olimpiyatlarda üst düzey başarılar hedefleyen bir konuma geldiğini vurgulayarak, "Türk sporunun olimpik branşlarda başarılı olabilmesinin en önemli çözümlerinden biri ise çalışmalarının tabana yayılması ve nitelikli sporcu sayısının arttırılmasıdır. Bu konudaki çalışmaların özelliği ise başarının yıllar sonra kazanılacak olmasıdır. Bu nedenle sabırla yapılacak çalışmalara bir an önce başlamak gerekmektedir. Gençlik ve Spor Bakanlığı, yurt genelinde Olimpik Merkezler kurarak alt yapı organizasyonunun kurumsallaşmasını tamamlamıştır. Bu merkezlerden birine ev sahipliği yapıyor olmak Çukurova Üniversitesi için ciddi bir sorumluluktur" şeklinde konuştu.

KİBAR: "DÜNYANIN SAYILI MERKEZLERİNDEN BİRİ OLARAK KABUL EDİLEBİLİR"
Çukurova Üniversitesi Kayıkhanesi’nin, kano ve kürek sporunda yarının şampiyonları olacak 24 sporcuya kucak açtığını belirten Kibar, "Sporcularımız, dünyanın sayılı merkezlerinden biri olarak kabul edilebilecek üniversitemizin spor kompleksinde uzun yıllar antrenman yapabilme şansını yakalamıştır. Burada gerçekleştirecekleri üst düzey antrenmanlar sırasında gelişmeleri takip edilecek ve performanslarının artması sağlanacaktır" diye konuştu.

HADİ: "MERKEZİMİZDE ULUSLARARASI MÜSABAKALAR GERÇEKLEŞTİRİLECEK"
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Fazlı Bayram Hadi, açılan tesisin Türkiye genelinde spor tarihindeki ilk kano ve kürek merkezi olduğunun altını çizerek, "Türkiye’de ilk kez Seyhan Baraj Gölü’nde gerçekleştirilen 'Albano Sistem Kano ve Kürek Parkuru' uluslararası federasyon tarafından akredite edildi. Bundan böyle uluslararası yarışma takvimine alınan kentimizde kano ve kürekte uluslararası müsabakalar gerçekleştirilecek. Akdeniz Oyunları’nda iyi bir sınav verdik. Mevcut tesislerden en verimli şekilde yararlanacağız. Deneyimli kadrolarla tüm branşlarda uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapmaya hazırız. Hedefimiz Adana’yı spor kenti yapmaktır" ifadelerini kullandı.

HADİ: "HEDEFİMİZ KENTİ SPORDA ÇEKİM MERKEZİ YAPMAKTIR"
Kentin olimpiyatlara sporcu hazırlama merkezi olmasından sporcuların ve ailelerin mutlu olacağına değinen Hadi, "Merkezde şu anda Adana’dan öğrenciler var. Bu sporcular eğitimlerini aksatmadan antrenmanlarını sürdürüyorlar. Bunlar, aynı zamanda Çukurova Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) Öğretim Görevlileri, Tolga Çelik ve Harun Tosun’un yönetiminde antrenmanlarını yapıyorlar. Ayrıca ulaşım, beslenme ve konaklamaları Çukurova Üniversitesi Sosyal Tesisleri’nde sağlanmaktadır. Bu konuda da Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar’a ve diğer yetkililere şükran borçluyuz. Tüm hedefimiz, kentimizi sporda çekim merkezi yapmaktır. Merkezdeki başarı kentimizin sporunun yanı sıra sosyal ve kültürel gelişimine, ekonomisine de önemli katkı kazandıracaktır. Merkezin, öncelikle kentimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" açıklamasında bulundu.

Açılış konuşmalarının ardından protokol üyeleri kayıkhaneyi gezerek, Kano Başantrenörü Tolga Çelik ile Kürek Başantrenörü Harun Tosun’dan bilgi aldılar. Protokol üyeleri merkezin kurdelesini keserek açılışı gerçekleştirdiler. Sonrasında düzenlenen kokteyle katılarak, antrenman yapan sporcuları izlediler.
Kaynak: İHA