Dicle Nehri Üzerine Hidroelektrik Santrali Yapılması

Diyarbakır'da Dicle Nehri üzerine yapılması planlanan 3 hidroelektrik santrali, düzenlenen yürüyüşle protesto edildi.


Mezopotamya Ekoloji Hareketinin organize ettiği etkinlik için Dağkapı Meydanı'nda toplanan aralarında bazı sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de yer aldığı grup, Dicle Nehri'nin geçtiği Fiskaya semtine yürüdü.

Yürüyüş sonrasında açıklama yapan BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, Dicle Nehri'nin onlarca medeniyete mekan olduğunu anlattı.

Dicle Nehri üzerine kurulması planlanan 3 hidroelektrik santralinin sıradan bir proje olmadığını savunan Çelik, şunları kaydetti:

"Dicle Nehri bu güne kadar özgür akmıştır, öyle de akacaktır. Buraları yaşanmaz mekanlara dönüştürmek istiyorlar. Doğamıza göz dikmişlerse coğrafyamıza, kimliğimize, statümüze de göz koymuşlar. Buna karşı durmak gerekir. Dicle Nehri onlarca medeniyete mekanlık etti. Onları yok saymak onlara rağmen bir kısım çıkar gruplarına, ulusal ve uluslararası finans kurumlarına bizim nehrimizi, ağacımızı bahçemizi de peşkeş çektirmeyeceğiz. Bu sıradan bir proje değil. Onlarca yıldır uygulamaya alınmış, uluslararası desteğe bağlı olarak gerçekleştirmek istedikleri şey Amed'i karartmaktır. Buna izin vermeyeceğiz."

Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

Kaynak: AA