Uzmanlardan Uyarı Açıklaması

Karşıyaka Belediyesi’nin İzmir Kent Hastanesi işbirliğiyle gerçekleştirdiği ‘Karşıyaka Sağlık Bilgilendirmeleri’ panelinde kalp hastalıklarına karşı kış aylarında daha dikkatli olunması gerektiğine dikkat çekildi.

Uzmanlardan Uyarı Açıklaması

Karşıyakalılara soğuk hava ve kalp hastalıklarına ilişkin bilgi veren Doçent Doktor Cevat Şekuri, “Hareketsizlik, ağır yemekler ve soğuk havalarda yaşanan kalp spazmlarına karşı ayrı bir korunma geliştirmeliyiz” dedi.

Karşıyaka Belediye Binası Toplantı Salonu’nda gerçekleşen panelinde konuşan Doç. Dr.Şekuri, kış aylarında hareketsizliğin arttığına dikkat çekerek, “Hareketsizlik ve ağır yağılı yemekler sonrası kilo artışı yaşanabilir. Bu faktörler riski arttırır. Masa başı çalışanların daha çok dikkatli olması, spor için mutlaka zaman ayırmaları gerekir. Ayrıca ağır sporlardan da kaçınılmalıdır. 50 yaşından sonra futbol, su topu gibi sporlar yerine tempolu yürüyüş tercih etmeliyiz“ diye uyardı.

KAVGACI VE ÇOK HIRSLI KİŞİLER DAHA DİKKATLİ OLMALI
Kalp ve damar hastalıklarına karşı dış etmenlerin bilinerek önlemlerin alınması gerektiğini belirten Şekuri, uyarılarını şöyle sürdürdü: “Öncelikle sigara büyük bir risk oluşturmaktadır. Kampanyalar düzenleniyor, ancak kulanım oranı çok daha düşmelidir. Hipertansiyonu olanlar dikkatli olmalı, kontrollerini sürekli yapmalıdır. Şeker hastaları, yüksek kolestrolü olanlar da risk taşımaktadır. Şişmanlık ve hareketsiz yaşam da hastalıkları arttırmaktadır. Aşırı stres yaşayanlar, kavgacı ve çok hırslı kişiler de dikkatli olmalıdır. Aşırı alkol tüketimi her zaman riski arttırmaktadır.”
GENÇLERİ SİGARADAN UZAK TUTMALIYIZ
Erken teşhisin ömre ömür kattığını ifade eden Cevat Şekuri, damar sertliğinin genç yaşlarda başladığını, 50’li yaşlarda ortaya çıktığını belirterek, “Gençleri sigaradan uzak tutmalıyız. Sağlık politikaları geliştirip bu uygulamaları etkinleştirmeliyiz. Tempolu yürüyüş, kültür fizik, yüzme gibi sporlara öncelik vermeli, bahçe işleri gibi bedeni çalıştıran işler ile uğraşmalılar“ dedi.

Kaynak: İHA