Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Semineri Sema Gösterisiyle Başladı
Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce bu yıl ikincisi düzenlenen ‘Bursa’da Eğitim Günleri’nde ilk ve ortaokullarda görevli Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri hizmet içi eğitime alındı.
Nilüfer Koç Ortaokulu-İlkokulu’nun ev sahipliğinde Crown Plaza Otel’de düzenlenen seminerde, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zeki Aydın, öğretmenlere ‘din öğretiminde yöntem ve teknikler’ konulu seminer verdi. Prof. Aydın, dünyanın hızla değişip geliştiğini, bu değişime ayak uydurmak gerektiğini söyledi.
Eğitimde öğretmenlere ‘din öğretiminde yöntemler ve yeni yaklaşımlar' konusunda bilgi veren Aydın, “Dünyada iki tür din dersi var. Birincisi din eğitimi yaklaşımı. Bu din eğitim yaklaşımı belli bir dini esas alarak o dini benimsetmek, sevdirmek üzere seçmeli olarak konulan yaklaşım. Bir de bunun dışında dini kültür olarak ele alan yaklaşım var. Din öğretimi yaklaşımını Türkiye, Danimarka, İsveç, Norveç gibi ülkeler benimsiyor; tüm öğrencilere mecburi eğitim veriyor, genel kültür anlamlında” dedi.
Sema gösterisi ile başlayan eğitim programı, açılış konuşmaları ve seminer ile devam etti.
"DİN KÜLTÜRÜ DERSİ SEÇMELİ OLAMAZ"
Türkiye’nin birçok ülkeye örnek olduğunu anlatan Mehmet Zeki Aydın, “Artık dünyada dini öğretmeyelim diye bir yaklaşım yok. Dünyada ‘nasıl öğretelim’ diye bir yaklaşım var. Türkiye’de de din bir kültür anlayışı ile veriliyor. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin şu andaki anayasada kaldığı şeklinde devam etmesi, ortak kültür olarak öğretilmesi taraftarıyım. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin seçmeli olmasını onaylamıyorum. Biz bu modeli denedik daha önce, birçok tartışma sonrasında 1982 anayasasına koyduk. Adı bile ‘din kültürü ve ahlak bilgisi’ zaten. Bu ortak kültüre Türkiye’nin ihtiyacı var. Bunun gayesi zaten din öğretmek değil, genel kültür vermek” şeklinde konuştu.