Üniversitede 'organik Yumurta' Üretiliyor

Gümüşhane Üniversitesi Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksek Okulu bünyesinde hizmet veren Organik Tarım Araştırma ve Geliştirme Merkezi'nce, yöre insanının dikkatini organik üretime çekmek amacıyla organik yumurta üretiliyor.


İlçede kibrit fabrikası olarak hizmet verdikten sonra kapanan ve bir süre önce atıl vaziyetteyken üniversiteye devri yapılan bina ve arazisi, merkez tarafından organik tavuk çiftliğine dönüştürüldü. 120 metrekare kapalı alanın yanı sıra 3 bin metrekare tel örgülerle çevrilmiş açık alanı bulunan çiftlikte bin tavuk bulunuyor.

Organik Tarım Araştırma ve Geliştirme Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversite olarak Kelkit Havzası'nın sahip olduğu organik tarım potansiyelinin farkında olduklarını ve bu doğrultuda çeşitli çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Merkezin, bölgedeki çiftçilere yol gösterici çalışmaları hayata geçirmek amacıyla kurulduğunu ve bu noktadan hareketle ilk çalışmaya organik yumurta üretimiyle başladığını ifade eden Yıldırım, "Çiftliğimizi hazırladıktan sonra, Ankara Tavukçuluk Araştırma Merkezi'nden ilk etapta bin civciv aldık. Geçen sürede civcivler tavuk düzeyine geldi ve yumurtlamaya başladı" dedi.

Yıldırım, organik yumurta üretimde dünyada bilinen ve kabul edilen cage free denilen 'serbest dolaşım' sistemini uyguladıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Sistem, köylerde doğal ortamda tavuk yetiştirilmesi modelini baz alıyor. Tavuklar 3 bin metrekare açık alanda dolaşma imkanına sahip. Bu sistemin önemini bölge çiftçilerine anlatmayı planlıyoruz. Çiftçilerimizin küçük alanlarda iyi gelir elde edebilmesi için organik yumurta üretiminin gerekli olduğunu düşünüyoruz. Açık alanı tel örgülerle kapatmadaki neden ise bölgemizin göçmen kuşların geçiş güzergahında bulunmasıdır. Kuş gribinin tavuklarımıza bulaşmaması için böyle bir önlem aldık."

- "Canlıyı robotlaşmış halinden kurtarıyoruz"

Tavuk yetiştiriciliği ve yumurta üretimi üzerinde çalışan bilim adamlarının, kapalı alanlarda üretilen konvansiyonel yumurtalar için "canlının robotlaşmış hali" ifadesini kullandıklarını anımsatan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bir tavuk, çiftlikte genellikle doğumundan ölümüne kadar kendine sınırlandırılmış 30 santimetre genişlik ve yüksekliğe sahip alanda zaman geçiriyor. Böylece, tamamen kasları gelişmeyen sistemle sadece beslenip, yumurta yapan robot haline dönüşüyor. Bu durum, hayvan haklarına da uymayan bir hadise. Bizim üzerinde durduğumuz konu ise sağlıklı yumurta üretmek. Hemen hemen hiç hareket etmeyen hayvanın, sadece verilen gıdalarla yumurta üretmesi ne kadar sağlıklı? Canlı bir mekanizma olan ve hareket etmeyen tavuğun yumurtası da sağlıklı olmayacaktır. Çiftliklerde ekonomik nedenlerle hızlı üretim ön planda olduğu için yem dozları ve karışımları da o doğrultuda hazırlanıyor. Bizim sistemimizde ise tavuk robot olmaktan kurtarılıyor. Doğal yumurta yapması için gerektiği kadar yemleniyor ve hareket edebilecekleri geniş alan sağlanıyor. Böylece sayı olarak az ama fiyatı yüksek yumurta elde edebiliyoruz."

Yıldırım, yaklaşık iki hafta sonra günde 600 civarında yumurta sayısına ulaşacaklarını tahmin ettiklerini belirterek, "Yumurta sayısı her geçen gün artıyor. Çiftliğimizde üretilen yumurtaları öncelikle Kelkit ve Gümüşhane insanına tattıracağız. Normal üretim sayısına ulaştıktan sonra da satışa başlayarak üniversitemize gelir sağlayacağız. Çiftçilerimize model oluşturmak için kazancımızı anlatacağız ve önerilerde bulunacağız" diye konuştu.

Kaynak: AA