5. İzmir İktisat Kongresi Sona Erdi

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "İzmir’in güzel ve muhalefet havasına rağmen çok yoğun bir katılım oldu.

5. İzmir İktisat Kongresi Sona Erdi
Türkiye örnek gösterilen ülke oldu” dedi.


Kalkınma Bakanlığı tarafından İzmir Valiliği ve İzmir Kalkınma Ajansı işbirliğiyle Swiss Otel Grand Efes Kongre Merkezi'nde "Küresel Yeniden Yapılanma Sürecinde Türkiye Ekonomisi" ana temasıyla üç günlük sürenin ardından sona erdi. Türkiye ve dünyanın en önemli ekonomi buluşmalarından olan kongre, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz tarafından değerlendirildi. Kapanış oturumunda İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile iş dünyası temsilcileri hazır bulundu.

“KATILIMCI SAYISI İLE REKOR KIRDI”
Kongrenin değerlendirme toplantısında konuşan Kalkınma Bakanı Yılmaz, kongrede 34 panelin düzenlendiği ve 4 bin 409 katılımcı tarafından izlendiğini açıkladı.

Yerelde ve dünya perspektifinde üst düzey bir katılımın sağlandığını aktaran Bakan Yılmaz, “3 gün boyunca devam eden paneller, ödül törenleri, konuşmalar çok zengin bir üç günü geride bıraktık. İzmir’in güzel havasının muhalefetine rağmen çok yoğun bir katılım oldu. Şaşırtıcı ölçüde çok yoğun bir katılım oldu. Gerçekten, demek ki bir ihtiyaç vardı. Dünyadan ve yerlerden çok büyük bir katılım aldık. 4 bin 409 katılımcı iştirak etmiş bu çalışmalara şu ana kadar. Bu rakam şu ana kadar düzenlenen bütün kongreler ile mukayese ederseniz en yoğun olduğu kongredir. Bundan dolayı mutluluk duyuyoruz. Yurt dışından yoğun bir katılım oldu. Uluslararası kuruluşlardan çeşitli temsilcilerden katılım sağlandı. Güçlü bir kongreyi gerçekleştirmiş olduk” dedi.

Kongrede özellikle küreselleşme sürecinde izlenecek yol haritaları hakkında görüş alışverişinde bulunulduğunu ifade eden Bakan Yılmaz, kongre ile yerel kalkınmanın da dünyada gittikçe ivme kazandığını söyledi.

Bakan Yılmaz şöyle konuştu:
“23’ü yurtdışından olmak üzere toplam 240 panelist bizimle fikirlerini paylaştı. 34 panelin ki önemli bir kısmı paralel bir şekilde yapıldı. Panellerimizin ana teması küreselleşme süreci oldu. Bu süreçte yeniden küresel kriz sonrasında yeniden yapılanma içerisindeki dünya oldu. Çok içerikli tartışmalar oldu.”

“İDEOLOJİK DEĞİL EKONOMİ İLE GÜÇLÜ OLABİLMEK”
Dünyada ekonominin gittikçe önem kazandığını ve yapılan kongrede de bu temanın mesajının verilmesine gayret gösterdiklerini dile getiren Bakan Yılmaz, şunları kaydetti:
“Bugünkü dünyada da ekonomi çok çok önemli. Bugünkü kongremizde de bu mesajı vermeye çalıştık. Kağıt üzerinde sloganlarla veya ideolojik söylemlerle güçlü olamayacağını, bağımsız ülke olmanın, saygı duyulan bir ülke olmanın gerçekten ekonomik güçten geçiyor. Demokrasi ile katılımcılık ekonomik kalkınmamanın da merkezini oluşturuyor. Bu kongremizde bunu içerik ve yöntem olarak sergileyeme çalıştık. Farklı siyasi görüşler, farklı anlayışlar olabilir ama hepimiz aynı geminin içindeyiz. Bunu daha ileri taşıyabilmek, daha üst sevilere taşımak hepimizin ortak sorumluluğu olduğunu gördük.”

“TÜRKİYE ÖRNEK GÖSTERİLDİ”
Türkiye’nin son 10 yılda önemli bir performans sergilediğini belirten Bakan Yılmaz, kongrede Türkiye’nin örnek gösterilen bir ülke olduğunu da söyledi.

Bakan Yılmaz, “Türkiye son 10 yılda çok önemli bir performans sağlandı. Temellerimiz sağlam binamızın iskeleti sağlam. Daha fazla mikro reformlar yaparak çeşitli alanlarda eksiklerimizi tamamlamalıyız. Türkiye bu konularda ilerleme kaydettiği sürece küresel anlamda çok etkin bir ülke olacaktır. Türkiye son dönemlerde örnek ülkeler arasına girmiş durumda. Birçok ülkeden devlet adamı, Dünya Bankası Başkanı, Türkiye’yi örnek gösterdiğini söyledi.

Türkiye’nin tecrübelerinin başka ülkeler ile paylaşılması gerektiğini söyledi” dedi.

14 OTURUM EGE VE İZMİR’İ KAPSADI
Kongre tarihinin İzmir’in Expo adaylık sürecine denk getirilmesinin tesadüf olmadığını, ilk kongrede de neden İzmir’in tercih edildiği sorusuna açıklık getiren Bakan Yılmaz, “14 oturumun sadece İzmir ve Ege ile ilgili yaptık. Bu oturumlarda yerel kalkınmanın da Dünyada gittikçe hız kazandığını gösterdi. Burada birinci kongrenin ruhuna da uygun şekilde bütün faaliyetleri gerçekleştirmeye gayret gösterdik. İlk kongrede İzmir rastgele seçilmedi. Ankara’da da yapılabilirdi ama İzmir tercih edildi. İzmir’in de neden tercih edildiğini iyi anlamamız gerekiyor. İzmir Dünya ile ticaret köprümüz. İzmir’in tarihine baktığınız zaman Dünya ve Türkiye ekonomisinin kesiştiği noktada duruyor. İzmir ekonomik anlamda da güçlü bir şehir. 2023 vizyonuna giderken tüm yerel potansiyelin tespit edilmediği sürece seferberlik olarak harekete geçirmediğimiz sürece vizyona ulaşamayız. İzmir ve Ege Bölgesi bu anlamda muazzam bir ticaret potansiyeli içeriyor” diye konuştu.

Kaynak: İHA