Makine Mühendisleri Odası’nın Öğrencilerle Buluşması
Eskişehir'de, Makine Mühendisleri Odası yetkilileri, Anadolu Üniversitesi (AÜ) İki Eylül Kampüsü’nde Endüstri Mühendisliği Bölümü birinci sınıf öğrencileriyle bir araya geldi.
Buluşmada Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hakan Ünal, mühendislik mesleğini ve odanın kuruluş sürecini, işlevlerini anlattı. Ünal, “Makine mühendisleri Odası’nın amacı ne, birkaç cümleyle özetlemek istiyorum. 1954 yılında anayasa ile kurulmuştur mecliste o zaman iki önemli parti vardı, ülkede de çok ciddi siyasi çekişmelerin olduğu bir dönemdi, meclis oy birliği ile kabul etmiş ve anayasaya girmiş örgütlerdir. Bu çok önemlidir o zamanki düşünce şudur meslek odalar toplumda ihtiyaç duyulan teknolojinin geliştirilmesi o mesleğin üyelerinin toplumun sorunlarına kendi meslekleri adına sahip çıkması ve gerekli şeyleri yapması üzerine kurulmuş örgütlerdir. Bu çok güzel bir projeydi bugün odalar bu kadar güçlü duruyorsa bu yapılan işin ne kadar doğru olduğunu gösterir. Devlet bu alanları uzmanlarına bırakmayı tercih etmiştir. Siyaset üstü bir örgütlenme kurulmuştur ancak değişen iktidarlarla odaların düşünceleri çoğu zaman çelişir, mühendislik birimlerimiz, pozitif bilimlerdir elde ettiğimiz sonuçlar bilimsel anlamda tartışma götürür ama sonuçta bir yere varır. Diyorsanız ki ulaşım böyle olur, bu bilimsel süreçleri yaşadıktan sonra sanayileşme böyle olur dediğinizde söylediğiniz siyasi bir şey değildir aslında. Ama günün siyasetini elinde tutanlar tarafından bir siyasi üst yapı vardır toplumun üzerinde. Bu sonuçları siyasetçiler farklı yönlere çekerler. O zaman bizim paradoksumuz başlar; biz yaptığımız her işte toplumun faydasını ülkenin çıkarlarını doğanın ve çevrenin zarar görmemesini öncelikli tutarız işte odalardaki yönetim anlayışı böyledir. O yüzden biz mühendisler olarak doğruları savunma gücünü her zamana elimizde tutmalıyız. Bunu toplumsal dönüşüme demokratikleşmeye etkisi olması gerekir bunu da yapacağımız yerler meslek örgütleri, odalardır” dedi.
“ODALAR YANINIZDA OLACAK”
İyi bir mühendis olmanın yanı sıra toplumun kendilerinden beklediği ya da mühendislerin borçlu olduğu bir alan bulunduğunu bunu da toplumsal alan olduğunu kaydeden Ünal, “O yüzden odalarda profesyonel değil amatör olarak çalışırız herhangi bir gelir elde etmeyiz. Kimi zaman üniversite ile sanayiyi yerel yönetimlerle üniversiteleri bir araya getirmeye çalışırız ama ülkede bir siyasi kaos varsa bunlar sekteye uğrarlar. Bu yüzden odalara bakışınızın mümkün olduğunca objektif olmasını istiyorum. Biz odalarda geçici olarak görev alırız, yönetimler gençleri odalara kazandırmak üzere çalışırlar, mezun olduğunuzda gittiğiniz işyerlerinde çok iyi mühendisler olacak ama kimi zaman kendinizi yalnız hissedeceksiniz, adaptasyonu yaşamakta zorlanacaksınız, mühendislik tecrübe ile elde edilen bir formasyondur aslında. Mezun olduktan sonra sosyal çevrelere ihtiyaç duyacaksınız, bu anlarda odalar size katkı sağlayacaktır, öğrenciliğinizde de sizlerin yanında olacağız, size katkımız olursa mutlu olacağız” dedi.
"GELECEK SİZLERİN"
Ünal, öğrencilere geleceğe ilişkin de önerilerde bulunarak, şöyle devam etti:
“Gelecek sizlerin olacak, ülkedeki mühendisliği sizler yönlendirileceksiniz bir de yurtdışında ülkeyi temsil eden kişiler olacaksınız. Artık her şirketin neredeyse uluslararası bir bağı var. O masaya oturduğunuzda şunu hissedeceksiniz; birçok ülkeden mühendis var ama siz Türkiye Cumhuriyeti’nin yetiştirdiği bir mühendis olacaksınız, Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil edeceksiniz, burada mühendis olmak yeterli olmayacak iyi de bir vatandaş olmanız gerekiyor bunun için. Yani Türkiye Cumhuriyeti’nin değerlerine sahip çıkmanız ve yaşatmanız gerekiyor. Çünkü bugün burada olmamızı bu değerlere borçluyuz. Bunu unutmamak gerekiyor.”