Kurban Bayramı'nda Beslenme
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Zeynep Sivaslı, Kurban Bayramı'nda beslenmeyle ilgili uyarılar yaptı.
Sivaslı, yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'nda şeker ve şekerli besin tüketiminin yanı sıra et tüketiminin de arttığını, özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini söyledi.
Tatilin uzun olmasıyla birlikte hareketin azalacağı ve et tüketim miktarında artış olacağından insanlar için "kırmızı alarm"ın çaldığını belirten Sivaslı, et tüketiminin artışıyla metabolizmanın olumsuz etkilenebileceğini bildirdi.
Sivaslı, vücut için gerekli olan bir besin grubundan "uzak durun" demenin yanlış olacağını, burada ete uygulanan pişirme tekniği ve miktarı konusunda önerilerin devreye girmesi gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Et için en uygun pişirme yöntemi nemli ısıda pişirme yöntemidir. Etlerin haşlama, ızgara veya fırında, az yağlı, yağ eklenmeden pişirilmesi sağlık açısından önem teşkil eder. Etin ateşle mesafesini iyi kontrol etmek gerekir. Ateşe yakın pişen etlerde kanserojen maddeler artar. Tüketilen etin miktarı da oldukça önemlidir. Ziyaretlere gittiğimizde de et ikramlarının olabileceğini düşünerek kendimizi sınırlamaya gitmeliyiz. Pişirme sırasında etin yağsız kısımlarını tercih etmek ve pişirme yöntemi olarak ızgara veya haşlama yöntemini kullanmak gerekir. Ancak kültürümüzde yer etmiş, gelenek haline gelmiş kavurmanın da bayramda tüketimi oldukça artmaktadır. Kavurmayı tereyağ ve kuyruk yağı ilave etmeden kendi suyuyla kısık ateşte pişirmek gerekir. Etin kendi içinde barındırdığı yağ yeterli olacaktır."