Dünya Mimarlık Günü
Gebze Mimarlar Odası Başkanı Salih Işık, ülkelerde yaşanan savaş koşullarının, binlerce insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olduğunu, insan yerleşimlerini, kültürel ve mimari mirası yok ettiğini bildirdi.
Işık, yaptığı yazılı açıklamada, insanlığın geçmişine ve geleceğine dair tüm sorunlarını yaşadığı tarihi ve toplumsal mekanlar olan kentlerin, mimarlığın doğrudan ilgi alanı olduğunu vurguladı.
Farklı ekonomik, sosyal, kültürel, siyasal gelenek ve yaşam tarzlarına sahip insanların bir arada yaşadığı kentlerin, bugün ayrışmanın mekanı haline getirildiğini savunan Işık, "Ekonomik büyüme ve ekolojik müdahaleler nedeniyle çok kapsamlı ve katmanlı sorunları olan 'küresel bir şantiye' haline gelmektedir" diye belirtti.
Işık, kentlerin ya da ülkelerin uygarlık düzeyini gösteren mimarlığın, toplumsal bir kültür ögesi olarak bütün dünyaya ait olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Ülkelerde yaşanan savaş koşulları, binlerce insanın ölümüne ve yaralanmasına neden oluyor, insan yerleşimlerini, kültürel ve mimari mirası yok ediyor. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Avrupa Birliği Kentsel Şartı çerçevesinde ele alınan mimarlık, barışın, demokrasinin, insan haklarının mekan üzerinden örgütlenmesine aracılık etmekte, sağlıklı bir çevrenin ve dolayısıyla barış ortamının teminatı olmaktadır. Uygar ve esenlikli bir gelecek dileğiyle meslektaşlarımızın ve toplumumuzun Dünya Mimarlık Günü'nü kutluyor, bütün kesimleri insan hakları, demokrasi, barış, sağlıklı yaşam alanları ve nitelikli bir mimarlık için bir kültür olarak mimarlığa sahip çıkmaya çağırıyoruz."