Abd Başkanı Barack Obama, Abd Merkez Bankası Başkanlığına Janet Yellen'i Aday Gösterdi

Suriye'deki kimyasal silahların imhasını izleyecek uluslararası yetkililer, uzman heyetlerin araştırma yapılacak bölgelere güvenli erişimi için bu bölgelerde ateşkes uygulanmasını istiyor.


Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü Genel Direktörü Ahmet Üzümcü, Hollanda'nın Lahey kentinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye'deki tüm taraflarla geçici ateşkes uygulamaları konusunda işbirliği içinde olunmasının süreci kolaylaştıracağına işaret ederken, üst düzey KSYÖ yetkilileri de benzer noktalara işaret etti.

Lahey'deki KSYÖ yetkililerinden Malik Ellahi, ateşkes uygulamalarının bazı lokasyonlarda "hayati" önem taşıdığını vurgulayarak, şu ana dek kendilerine pek çok bölge ve tesisin hükümet kontrolü altında olduğunun söylendiğini, yine de uzman heyetlerin her zaman ve her yerde erişim hakkına ihtiyaç duyacağına dikkati çekti.

Üzümcü, bugün yaptığı açıklamada, kimyasal silahların imhası için Suriye'de 20'den fazla tesisin ziyaret edilmesi gerektiğini söylemiş, müfettişlerin, şimdiye kadar bir tesisi ziyaret ettiğini ve ikincisini ziyaret etmek üzere olduğunu bildirmişti. Dün de BM ve KSYÖ'nün ortaklaşa yürüttüğü kimyasal silahların imhası misyonunun genişletilmesi için Suriye'ye ikinci bir ekip gönderileceği açıklanmıştı.

Kaynak: AA