Tahir Özelçi Açıklaması

Malatya Eczacılar Odası Başkanı Tahir Özelçi, “Bitkisel ilaçlar hiçbir zaman tek başına tedavi edici değildir.

Tahir Özelçi Açıklaması
Bunların hepsi gıda takviyesidir. Bunlar tedaviye yardımcı metotlardır” dedi.

Eczacılar Odası Başkanı Özelçi, Radyo Huzur’da ‘Huzurlu Sabahlar’ programının konuğu oldu.

Özelçi, bitkisel ilaçlardan hastaların sorunlarına, eski reçete sistemlerinden elektronik reçeteye ve daha birçok konu hakkında açıklamalarda bulundu. İlk olarak eczacıların sorunlarını dile getiren Başkan Özelçi, eczacıların artık SGK’nın katkı ücretlerini toplamakla oyalanmayı bırakıp, hastalarının ilaçları ile ilgilenmek, bu ilaçlar hakkında hastalara bilgi vererek, faydalı bir hizmet yapmak istediklerini belirtti.

Özelçi, bu ücretlerle hiçbir eczacının alakasın olmadığını belirterek, “Bu para devletin kasasına gidiyor. Hastalar bize soruyorlar, ‘Siz mi bizi muayene ettiniz de ücret alıyorsunuz.’ Ama öyle bir şey yok. Hastalarımızın hastane de olduğu muayene ücretini sadece alıyoruz” dedi.

İlaçların fark ücreti ile ilgili de bilgiler veren Özelçi, “Bir de ilaçlarda ki fark ücreti var. Bu da SGK ve Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanan ilaç fiyat politikasından kaynaklanan bir şeydir. Ama kişi çok pahalısını veya başka özel bir ilacı almak istiyorsa, farkı cebinden ödeyecek. Aslında bize göre olmamsı gereken bir şey. Bu fiyatların sabitlenmesi gerekir. Sosyal devlette fark ücreti diye bir şey olmaz” diye konuştu.

Son zamanlarda hemen her yerde rastlanılmaya başlanan bitkisel ilaçlar ise bir başka eleştiri konusu oldu. Bitkisel ilaçlarla ilgili görüşlerini dile getiren Tahir Özelçi, bu ilaçların çoğunun ticari amaçla üretildiğini, hastaların suiistimal edildiğini ileri sürdü.

Özelçi, “Bitkisel ilaçlar hiçbir zaman tek başına tedavi edici değildir. Bunların hepsi gıda takviyesidir. Bunlar tedaviye yardımcı metotlardır. Bunlar hekim veya eczacı kontrolünde gerçekleşir. Çünkü her bitki ilaç değildir. Hatta çoğu zaman kullanılan bu bitkisel ilaçlar hastanın tedavisinin yarım kalmasına sebep olur. Bakın İnönü Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada bitkisel denen ilaçlarda 13 çeşit ağır metalin bulunduğu, bunlardan üç çeşidinin kanserojen olduğu ispatlanmıştır” ifadelerini kullandı.

Elektronik reçetenin ülkemizde tam manada uygulanmadığını da söyleyen Özelçi, buna sebep olarak hastanelerin altyapılarının buna müsait olmadığını söyledi.

Malatya’da yüzde 65 oranında elektronik reçetenin uygulandığını ifade eden Özelçi, eski sistemin yüzde 35 oranında devam ettiğini de sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA