Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Akademik Yıl Açılışı
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Hüseyin Karaman, "Türkiye'nin 2023 hedeflerine emin adımlarla yürüdüğü bu yıllarda üniversiteler olarak üzerimize düşen görevleri yeniden düşünmek eğitim, öğretim ve araştırma yolu ile bilim, kültür, sanat, ekonomi, sanayi ve siyasete katkılarımızı en üst düzeye çıkarmanın yollarını aramak durumundayız" dedi.
Karaman, üniversitenin 2013-2014 akademik yılı açılış törenindeki konuşmasında, 2006 yılında Rize Üniversitesi adıyla kurulan üniversitenin, 11 Nisan 2012'de Üniversite Senatosu'nun oy birliğiyle aldığı karar ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın onanıyla Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi adını aldığını, üniversiteden bugüne kadar 15 bin öğrencinin mezun olduğunu, halen 16 bin öğrenciye eğitim verdiklerini belirtti.
Hedeflerinin 20 bin öğrenciye eğitim vermek olduğunu, nitelik ve niceliksel büyümeyi birlikte yapmayı planladıklarını ifade eden Karaman, "İnsanlar gibi kurumların da kendilerini geliştirmesi için hedeflere ihtiyacı vardır. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinin de hedefi dünyanın sayılı üniversiteleri arasında yerini almaktır. Bunun ilk adımlarını 13 farklı ülkeden 200'ün üzerinde öğrenciye eğitim vererek atmış bulunuyoruz. Erasmus programı ile Almanya, Fransa ve Romaya'nın aralarında bulunduğu 10 farklı ülke ile akademik işbirliği yürütmekteyiz" diye konuştu.
Güçlü bir aile yapısı içerisinde "biz" diyerek çalıştıklarını vurgulayan Karaman, şunları söyledi:
"Bir şey olmak için değil, bir şeyler yapmak için çalışacağız. Özellikle Türkiye'nin 2023 hedeflerine emin adımlarla yürüdüğü bu yıllarda üniversiteler olarak üzerimize düşen görevleri yeniden düşünmek eğitim, öğretim ve araştırma yolu ile bilim, kültür, sanat, ekonomi, sanayi ve siyasete katkılarımızı en üst düzeye çıkarmanın yollarını aramak durumundayız. Bölgesel ve küresel değişimler ülkemiz için yeni fırsat alanları açmaktadır. Dünyanın 16. büyük ekonomisine sahip olan, siyasi istikrarı ve potansiyeli ile yatırımcıların güvenli liman olarak adlandırdığı, güçlenen demokrasisi ile Güney Afrika ile Orta Doğu halklarına ilham kaynağı olarak gördüğü Türkiye, rekabet gücünü artırmak 2023 hedeflerine ulaşmak için daha fazla çalışmak zorundadır.
Geçmişin ideolojik, yapısal prangalarından yeni yeni kurtulan ülkemiz, bölgesel ve küresel etkinliğini artırabilmek için pek çok ülke ile kıyasıya rekabet içine girmiştir. Bu noktada ülkelerin en büyük zenginliğinin ve paha biçilemez varlığının bilgili, donanımlı insan gücü, üniversitelerin de sözkonusu insan sermayesinin yetiştirilmesinde birinci dereceden sorumlu olan müesseseler olduğunu, bizim de bu sorumluluğa sahip olduğumuzu belirtmek isterim."
-"Üniversiteler hayatın merkezidir"
İslam kültür ve medeniyetlerinde üniversitelerin sadece ilmin değil, ahlaki değerlerin üretildiği ve korunduğu merkezler olduğunu da kaydeden Karaman, şöyle devam etti:
"Üniversiteler hayatın merkezidir ve tarih yazarlar. Bir milletin tarihi o milletin üniversitelerde yetişen beyinlerinin tarihidir. Bilginin üretilmesi özgün düşünce ve kuruluşların ortaya çıkarılması özgürce düşünen zihniyetlerin bu kurumlarda yeteri çoklukta bulunmasına bağlıdır. Akademisyen ön yargı, küçük görme, aşağılama, tahammülsüzlük ve yok sayma gibi zaaflardan uzak olmalıdır. Her şeye rağmen bugün sevinerek söyleyebilirim ki Türkiye'de üniversiteler artık özgür bilimin ve nitelikli eğitimin cevaz kıldığı kurumlardır. Düşüncenin, ifade özgürlüğünün, araştırmanın bilgiyi üretip yapmanın önünde hiçbir kısıtlamaya izin verilmemektedir."
Karaman, başarılı üniversitelerin içinde yaşadıkları şehirle bütünleşebilen, toplumu dönüştürebilen, sosyal kültürel gelişime katkı sağlayan üniversiteler olduğunu sözlerine ekledi.
Kounşmaların ardından Türk Dil Kurumu Başkanı Mustafa Kaçalin, "Eski Türk Yazıtlarının Türkiye'de Dünü ve Bugünü" konulu ders verdi.
Akademik yıl açılışına Rize Valisi Nurullah Çakır, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, akademisyenler, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.