Afyonkarahisar'daki Mühimmat Deposu Patlaması Davası

Afyonkarahisar’da geçtiğimiz yıl meydana gelen ve 25 askerin şehit, 8’i asker 11 kişinin yaralandığı mühimmat deposu patlamasıyla ilgili açılan davanın üçüncü duruşması görüldü.

Afyonkarahisar'daki Mühimmat Deposu Patlaması Davası

Eskişehir’de görülen duruşma, 1. Hava Kuvvet Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde gerçekleşti. Duruşmada şehit aileleri, şikayet ve delillerini mahkeme heyetine sundu. Daha sonra söz alan şehit ailelerinin avukatları, mahkeme heyetinden sanıkların tutuklanmalarını talep etti. Şehit aileleri avukatlarından Altan Ulutaş, hazırladığı dosyada, kovuşturmanın genişletilmesini, 20 Aralık 2012 tarihli Adli Tıp Kurumu raporunda bazı doku örnekleri üzerinde PETN isimli patlayıcı madde kimyasalları tespit edildiğini, patlamaya neden olan kimyasalların nasıl bulunduğunun araştırılmasını, patlama sonrasında elde edilen metal ve kumaş parçalarının incelenmesini, Kimya İhtisas Dairesi’nin tespit ettiği raporun dava dosyasına eklenmesini talep etti.

Sanıklardan Albay Veysel Özbay, yaptığı savunmada, mühimmat deposu patlamasının ardından bölükte bulunan tüm personelin başka yerlere atandığını söyledi.

Özbay, “Hakkımda tutuklama taleplerinin reddine karar verilmesini talep ediyorum” dedi.

Sanık Binbaşı Ali Duran ise, suçlamaları kabul etmediğini belirtti.

Duran, “Şehit ailelerinin beyanlarına olan cevabımı yazılı olarak vermek istiyorum” diye konuştu.

Sanık avukatları, sanıkların tutuklanma taleplerine katılmadıklarını ifade ederken, savcılık makamı, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden bilirkişi talep ettiklerini, ancak gönderilmediğini ve sanıkların tutuklama taleplerinin geçen duruşmada olduğu gibi geçerli olduğunu söyledi.

Savunmaları dinleyen mahkeme heyeti, tutuklamanın bir koruma tedbiri olduğunu, sanıkların kaçma şüphesi olmadığı, delilleri yok etme şüphesi bulunmadığı, olayla ilgili delillerin büyük bir kısmının toplandığını söyledi.

Heyet, sanıklar Albay Veysel Özbay, Binbaşı Ali Duran ve Üsteğmen Tuncay Aydın’ın tutuklama taleplerini reddederek duruşmayı 3 Aralık 2013 tarihine erteledi.

Öte yandan duruşma sonrasında açıklama yapan Avukat Altan Ulutaş, duruşmanın 2 ay ertelenmesinin yargılamayı yavaşlattığını ifade etti.

Ulutaş, “Süregelen yargılamanın yavaşlığından ve delillerin toplanmamış olmasından şehit aileleri çok rahatsızız. Duruşma hiçbir delil toplanmadan 3 Aralık 2013 tarihine ertelenmiştir ve maalesef 15 ayın kaybına neden olmuştur. Biz plastik patlayıcı ve mayın olduğunu Adli Tıp Kurumu raporunda ortaya koyduğumuz halde maalesef askeri Yargıtay’dan dosya dönmediği için mahkeme yeniden delillerin toplanmasına karar vermemiştir. 13 gün oldu asker Yargıtay’dan dosya dönmedi. Çok üzgünüz ve hala bunu söylüyoruz biz yalnızız. Bize destek olunmasını ve en azından güvendiğimiz yargının daha aktif olmasını istiyoruz. Yargılamanın hızlanması için hangi karar organları karar verecekse mahkemeden diledik olmadı, meclise sunduk olmadı. Ne yapacağımızı biz de şaşırmış durumdayız. Tutuklama talebimiz reddedildi. Yani 25 kişinin parçalanarak, yanarak öldüğü bir olayda maalesef 3 aylık bir tutuklama söz konusu. Delillerin karartıldığı açıkça ortaya çıktı. Delil bulduk ve raporlarla sabit. Hala toplanmasına karar verilmiyor. Ne bekleniyor ve ne isteniyor onu da bilmiyoruz. Aklımıza o kadar çok kötü sorular geliyor ki bunu burada ifade edemiyoruz. Yargı birimleri buna el atsın’’ şeklinde konuştu.

Şehit Onbaşı Burak Ümit Gedik’in annesi Arife Gedik ise, ‘‘Buraya her seferinde gelmemiz, bizi başlangıca götürüyor. Geliyoruz buraya ve eve gidiyoruz. Psikolojimiz olduğundan fazla bozuluyor. Bir an önce ne yapılacaksa lütfen yapılsın. Rica ediyorum’’ şeklinde konuşurken, Gaziantepli şehit Mehmet Emre Özer’in annesi Aysel Özer, ‘‘Bu ülkenin Başbakanı biliyordur A’dan Z’ye kadar. ‘Benden habersiz kuş uçmaz’ diyor. Nerede? O zaman açıklasın bize. Başbakan’dan başka kimse açıklayamaz bu olayı’’ diye belirtti.

Kaynak: İHA