“Yerel seçimler öncesi Türkiye’de kent yönetimi”

Kamu Yönetimi Derneği'nce “Yerel seçimler öncesi Türkiye’de kent yönetimi” konulu bir panel düzenlendi.

“Yerel seçimler öncesi Türkiye’de kent yönetimi”
Kamu Yönetimi Derneği tarafından düzenlenen “Yerel seçimler öncesi Türkiye’de kent yönetimi' paneli Türkiye Standartları Enstitüsü’nde (TSE) Konferans Salonu'nda gerçekleşti. Yerel seçimler öncesi, kentsel dönüşüm, kent yönetimi hakkında düzenlenen panele Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Esen ve birçok davetli katıldı.

Kent yönetimi ve kentsel yönetim projeleri Türkiye’de çok tartışıldığını ifade eden Başkan Akgül, panelde Mamak’ta yapılan kentsel dönüşüm Projelerini anlatarak kısa bir bilgi verdi. Akgül, “Ankara’nın dördüncü büyük ilçesi Mamak için 2009’dan beri çarpık yapılaşma, yenileşme ve yeni yaşam alanı açma yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını belirterek, “7 ayrı noktada kentsel dönüşüm yapıyoruz. Yeni bir Mamak oluşturuyoruz ama bunun yanında en çok dikkat ettiğimiz nokta kentsel dönüşüm ile yerel yönetimleri de sağlamamız gerektiğidir. Bu sağlayalım ki özlenen tabloya ulaşalım” şeklinde konuştu.

Küresel kentlerin önemine vurgu yapan Akgül, “Estetik kentlerin ortaya çıkması için çeşitli kentsel dönüşümler uyguluyoruz. Halkla barışık yerel yönetimlere dikkat çekmemiz lazım” dedi.

Kentsel alanlar genişledikçe Sivil Toplum Örgütlerinin de artacağına dikkat çeken Mehmet Esen ise şunları söyledi; “Yerel yönetimlerin daha etkili olması için Kentsel yönetimin artması önemli bir konu. Siyasi olgunluğun artması için sosyal ve kültürel alanlara dair kurslar hayata geçirilmesi gerekir. Belediyelerde hoş olmayan sorunlar yaşanıyor. Bunların başında da sosyal yardımlar geliyor. Bu durum artık belediyelerin birimleri ile sivil toplum kuruluşları ile koordine edilebiliyor. Belediyeler her alanı ilgilendiren alanlar kurmalı. Sivil toplum kuruluşları ile ortaklaşa çalışmalar yürütmeler.”
Kentsel dönüşüm sosyal dönüşüm ile beraber olması gerektiğine dikkat çeken Esen, “Şunu söylemek isteriz ki biz kentsel dönüşümü istiyoruz. fakat zengin kesimlerin rant sağlayacağı bir yer olmasını istemiyoruz. Medeniyetin, komşuluğun olduğu toplumsal olandan uzaklaşmadan dönüşen kentler istiyoruz. Çok katlı binalar, kutu gibi daireler değil de, Osmanlı ve Selçuklu mimarisi içeren binaların olmasını öneriyoruz” ifadelerini kullandı.

Panel sonrası konuşmacılara plaket verildi.

Kaynak: İHA