Dr. Güzelbey Açıklaması

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, önceki gün açılan, asrın projesi olarak nitelendirilen ve İpek Yolu projesi olarak kabul edilen Marmaray’ın bir benzer projesini Gaziantep’te 4 yıl önce başlattıklarını söyledi.

Dr. Güzelbey Açıklaması

Güzelbey, Gaziantep Ticaret Odası’nın (GTO) Meclis Salonu’nda üyelerine yaptığı bir sunum ile Gaziantep’in son 10 yılındaki değişimi ve geldiği noktayı anlattı.

Kolay kolay açılış yapmadıklarını ve sadece projeleri başlatıp hizmetlerine devam ettiklerini ifade eden Güzelbey, “Biz bundan 4 yıl önce İpek Yolu üzerinde yer alan şehirlerin bir araya gelmesiyle birlikte bir birlik oluşturduk. Bundan 4 yıl önce Çeçenistan’ın Grozni kentinde toplandık. Gaziantep’in de tanıtımı açısında bu birliğe katıldık. Bu katılımın semeresini bugünlerde görmeye başladık. Gaziantep denilince birçok özellikler aklımıza geliyor” dedi.

Şehrin geçmişinden kaynaklanan birçok özelliklerinin bulunduğunu belirten Başkan Güzelbey, dünyanın ilk yazılı barış antlaşmasının (Kadeş Antlaşması) Gaziantep sınırları içinde yapıldığını hatırlattı. M.Ö. dönemin iki güçlü devleti Mısırlılar ile Hititlilerin yaptığı bu antlaşmanın Karkamış’ta gerçekleştiğini ve bu iki devletin bu antlaşma ile güçlerini birleştirdiğini belirtti.

Gaziantep’in bir başka özelliğinin 2012 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Aday Listesi’ne kabul edilmesini olduğunu vurgulayan Güzelbey, bunun uzun ve meşakkatli bir çalışmanın ürünü olduğunu kaydetti.

Birçok şehrin 35-40 kişilik ekip ile bu listeye girmek için çalıştığını ifade eden Güzelbey, kendilerinin ise sadece iki kişi ile UNESCO listesine girmeyi başardığını dile getirdi.

Yesemek ve Zeugma ile bu listeye girdiklerini aktaran Başkan Dr. Asım Güzelbey, Rumkale, Dülük Antik Kenti ve Karkamış’ın dünya turizmi için çok önemli birer hazine olduğunu aktardı.

Gaziantep’in aslında bir sanayi şehri olduğunu, ancak yaptıkları kültür ve turizm ağırlıklı bir çalışma ile kentin gelecek 10 yılını planladıklarını söyleyen Güzelbey, bu kentin sadece sanayi ile geleceğinin devam etmesinin risk olduğunu anımsattı.

Geçmişte yaşanan Romanya ve Bulgaristan örneklerini de veren Güzelbey, İspanya’nın Bilbao kentini de Gaziantep’e benzetti. Bilbao kentinin de sanayi kenti olduğunu ve çıkışını kültür sanat yatırımları ile gerçekleştirdiğini ifade eden Güzelbey, “Biz oturup kendi kendimize sorduk. Gaziantep’e insanlar niye gelsinler. Sadece lahmacun, kebap ve baklava yemek için gelmezler. İnsanlara siz yemek ve tatlı ile birlikte başka alternatif sunarsanız onlar da buraya gelirler. İşte buz de bunu gerçekleştirdik” diye konuştu.

20. yüzyılın başlarında Gaziantep’te tarihi yapıları görmenin mümkün olduğunu, ancak 21. yüzyıla girerken bu tarih yapıların yerini çarpık yapıların ve gecekonduların aldığını vurgulayan Güzelbey, elde kalan tarihi dokularının ise terk edildiğini söyledi.

1980’li yıllarda Gaziantep’in sanayileşmesi ile birlikte insanların bu yöne kaydığını ve tarihi mekânların terk edildiğini belirten Güzelbey, bu tarihi mekânların tiner ve balici çocukların kullandığı mekânlar haline geldiğini bildirdi. Kentin giriş ve çıkışlarının hayvan ahırları ile dolu olduğunu aktaran Güzelbey, 2000’li yılların başlarında Gaziantep’in bu tabloyu hak etmediğini düşündüklerini ve Gaziantep için bir değişim başlattıklarını belirtti.

Türkiye’nin en borçlu belediyelerinden birisi olmalarına rağmen bu değişim için çok büyük bütçelerin gerektiğini bilerek bu değişimi başlattıklarını vurgulayan Güzelbey, AB fonlarını çok iyi kullandıklarını söyledi.

Belediye’nin bünyesinde bir AB masası oluşturduklarını aktaran Güzelbey, bu ekip ile birlikte tarih mekânların restorasyonunu çok iyi yaptıklarını belirtti.

Tarihi Naip Hamamı, Kır Kahvesi, Kültüryolu Projesi, Bayazhan, Bakırcılar Çarşısı, Zincirli Bedesten, tarihi Antep sokakları ve evlerini AB projelerinden aldıkları fonlar ile yaptıklarını dile getiren Güzelbey, tüm bu çalışmaların neticesinde Gaziantep’in lahmacun kentinden UNESCO’ya giden bir kent haline geldiğini yineledi.

Sunum sonrası Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık tarafından Başkan Güzelbey’e sunumları ve yaptığı hizmetlerden dolayı bir plaket verildi.

Kaynak: İHA