Sarıgöl’de Tkdk Tanıtım Toplantısı Yapıldı
Sarıgöl İşadamları Derneği (SARİAD) tarafından düzenlenen ’’Avrupa Birliği Kırsal kalkınma (İPATD)Programı’’ tanıtım toplantısı yapıldı.
Sarıgöl Anadolu İmam-Hatip Lisesi Toplantısı Salonu’nda düzenlenen toplantıya davetli olarak katılan Manisa İl TKDK Koordinatörü Ahmet Işık, Projeler Başvuru Yönetim Birimi Uzmanı Mehmet Yaşar, Yerinde Kontrol Birimi Uzmanı Yasir Eriş katıldı.
İşadamlarına ve çiftçileri bilgilendirme toplantısını düzenleyen SARİAD Başkanı Kazım Cerit yaptığı konuşmasında, ’’Sarıgöllü işadamları olarak, çiftçilerimize yönelik girişimlerin tanıtılması için TKDK tanıtımının yararlı olacağı gerekçesiyle bilgilendirme toplantısı düzenledik. Amacımız ilçemizin gelişmesini sağlamaktır.’’dedi.
Çok sayıda, çiftçi ve işadamının katıldığı toplantıda Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)video gösterimleriyle tanıtım sunumu yapan Manisa TKDK İl Koordinatörü Ahmet Işık toplantıda yaptığı konuşmasında şunları söyledi: "İPAD Türkiye’de yenidir. Gıda-Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı bir kurumdur. Dört ayrı bakanlıkça hazırlanan projeler değerlendirilir. Sonra Avrupa’ya gönderilir. TKDK özel bir kurumdur. Amacı kırsal kalkınma alanında üretim standartlarını yükseltmektir. AB normlarında üretime teşvik etmektir. Bu nedenle karşılıklı hibe desteği sağlamaktır. AB standartlarında üretime destek vermektedir. Hibe yardımı yapmakta ve geri ödemesi en az dallarına göre yüzde 50 olmaktadır.’’ dedi
TKDK’nin hiçbir kişiye ve şirkete kuru para vermediğini belirten Manisa TKDK İl Koordinatörü Ahmet Işık, konuşmasını şöyle devam etti.’’Bize projelerle gelin, inceleyelim. Proje olumlu ise destek verelim. TKDK proje çağrımız yılda üç-dört kez yapılmaktadır. Proje verimi 6 Kasım’a kadar uzatıldı. Proje müracaatınızda mutlaka banka flansmanızı gösteren dekontunun olması gerekir. Bu belge sizin flansman gücünüzü gösterecektir.’’dedi.
Ahmet Işık, TKDK’nin yatırım başlıklarını sabit olduğunu belirterek’’AB tarafından onaylanan projeler tamamlandıktan sonra, onaylanan projeye göre yüzde 50-65 oranında hibe yardımı yapılmaktadır. Hibe yardımları 50-55gün içersinde hak sahibi olan kişinin hesabına gönderilmektedir. Projele mutlaka AB normlarında olmalıdır. Projelerin planlanması esastır, projeyi hazırlayanın genç olması ve bayan olması halinde puanlarını arttırmaktadır. Proje önce ilde onaylanmakta, ardından Ankara’ya gönderiliyor burada da onaylandıktan sonra, protokol imzalanıyor. Kişi kendi imkanlarıyla tesisini kuruyor.İşletme tamamlandıktan sonra tekrar Ankara’ya gönderiliyor.Hak ettiği hibe tutarı 50-55 gün içersinde hak sahibi kişinin hesabına yatırıyor.’’ dedi.
Manisa TKDK İl Koordinatörü Ahmet Işık, hibe kapsamı olan yatırımları da şöyle anlattı: ’’Süt üreten tarımsal işletmeler,kırmızı et işletmeleri,süt ve süt ürünleri işletmeleri,et ve et ürünlerinin işlemesi ve pazarlanması, meyve-sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, çiftçilik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve gelişmesi, yerel ürünler ve mikro işletmelerin gelişmesi konularına kapsamaktadır.’’ dedi.
Toplantı daha sonra karşılıklı fikir alış-verişi ile tamamlandı.