Kosova’da Cumhuriyet Bayramı Coşkusu

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 90’ıncı yıldönümü, Kosova’nın başkenti Priştine'de yoğun katılımın olduğu görkemli bir resepsiyonla kutlandı.


Türkiye’nin Priştine Büyükelçiliği tarafından düzenlenen resepsiyona, Kosovalı bakanlar, bakan yardımcıları, milletvekilleri, ABD, Norveç, İtalya ve diğer ülkelerin büyükelçileri, uluslararası misyon yetkilileri ile Kosova ve Türk kurumlarının temsilcileri ve diğer davetliler katıldı.

Emerald Oteli’ndeki resepsiyona katılan davetlileri Büyükelçi Songül Ozan, eşi ve büyükelçilik personeli karşıladı. Karşılamanın ardından konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Büyükelçi Ozan, konuklara İngilizce hitap etti. Büyükelçi Ozan, bugünün Türkiye için çok büyük anlamı olduğuna vurgu yaparak, 90 yıl önce kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin bugün modern, demokratik ve müreffeh bir ülke haline geldiğini söyledi.

Türkiye'nin Kosova ile zengin tarihi, kültürel ve toplumsal bağlara sahip olduğunu ifade eden Büyükelçi Ozan, Avrupa-Atlantik kurumlarına üyelik yolunda Kosova'nın destekleyicisi olduklarını belirtti.

Büyükelçilik, KFOR bünyesindeki Türk askeri, Avrupa Birliği’nin hukuk misyonu EULEX bünyesindeki Türk Polisi, TİKA gibi kurumlarıyla Türkiye’nin Kosova ile ilişkilerini her geçen gün daha ileriye taşıdığını kaydeden Büyükelçi Ozan, Başbakan Erdoğan’ın geçen hafta Kosova’ya gerçekleştirdiği ziyaretin bunun en iyi kanıtı olduğunu belirtti.

Türk işadamlarının yatırımlarıyla da Türkiye’nin Kosova’nın kalkınmasına katkı sağladığına işaret eden Büyükelçi Songül Ozan, Kosova’daki Türklerin iki ülke arasındaki ilişkilerde önemli rol oynadığına değindi. Büyükelçi Ozan, konuşmasının sonunda resepsiyona katılanların Cumhuriyet Bayramı’nı Türkçe kutladı. Daha sonra Türkiye ve Kosova milli marşları çalındı.

Davete katılanlar arasında bulunan Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, bugünün Türkiye için önemli bir gün olduğunu, Türk dünyası ve Türkiye dışında yaşayan Türkler için de önemli bir gün olduğunu belirterek, “Cumhuriyetin 90’ıncı yıldönümünü kutluyoruz. Bu vesileyle saygı ve minnetle Gazi Mustafa Kemal ve tüm silah arkadaşlarını anıyoruz” dedi

Kosova Altyapı Bakanı Fehmi Mujota da, Türkiye Cumhuriyeti’nin 90’ıncı yıldönümü vesilesiyle Türk ulusunu kutlayarak, Kosova ile Türkiye arasındaki ilişkilerin çok özel olduğuna işaret etti.

Kosova meclisindeki Türk milletvekili Müferra Şinik, “Türkiye güçlü oldukça bizler de burada güçlüyüz” diyerek herkesin Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı.

Bu yıl da yoğun katılımın olduğu resepsiyona binin üzerinde davetli katıldı.

Kaynak: İHA