Ayasofya Müzesi'nin İbadete Açılmasının Ardından

Trabzon’un Ayasofya Mahallesi sınırları içersinde yer alan Ayasofya Müzesi’nin bir süre önce Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilmesiyle ilgili açılan dava Trabzon 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülürken, mahkeme müzenin vakıflara devredilmesi yönünde karar vermiş ardından da müze cami olarak hizmet vermeye başlamıştı.


Konuyla ilgili harekete geçen Mimarlar Odası Trabzon Şubesi, Sanat Evi Derneği, Ayasofyalılar Güzelleştirme, Koruma ve Yardımlaşma Derneği, Trabzon İli ve İlçeleri Eğitim, Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı ile Fethi Yılmaz ve Zeki Batar, 25 Haziran 2013'te Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'ne başvururken .başvuru dilekçesinde, Ayasofya Kilisesi'nin müze olarak kullanımı kararında herhangi bir değişiklik olup- olmadığı, yapıdaki inşa ve fiziki müdahaleler için izin alınıp alınmadığı sorularak, eğer söz konusu işlemler yapılmışsa bunları gerçekleştirenler hakkında suç duyurusunda bulunulması istenmişti.

Trabzon İdare Mahkemesi, Ayasofya Müzesi’nin camiye çevrilerek ibadete açılmasına yönelik iptali için açılan davayla ilgili olarak, “Müzenin camiye çevrilmesine ilişkin tesis edilen bir işlemin mevcut bulunmadığı anlaşılmaktadır” yönünde karar vererek reddetti.

Mimarlar Odası Trabzon Şubesi ve diğer davacılar, Trabzon İdare Mahkemesi'ne başvurarak, Ayasofya Müzesi'nin camiye çevrilmesi ve ibadete açılmasına ilişkin işlemin iptalini istedi. Trabzon İdare Mahkemesi, davayla ilgili olarak "Trabzon Ayasofya Müzesi'nin camiye çevrilmesine ilişkin tesis edilen bir işlemin mevcut bulunmadığı anlaşılmakta, kesin ve yürütülmesi zorunlu bir işlem bulunmadığından davanın reddi sonuç ve kanaatine ulaşılmıştır. Açıklanan nedenden dolayı davanın incelenmeksizin reddine” yönünde karar verdi.

Öte yandan davayla ilgili son kararı Danıştay söyleyecek.
Kaynak: İHA