Marmarabirlik'te Rekolte Beyanlarında Rekor Bekleniyor

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliğine yeni sezonda şu ana kadar 60 bin ton rekolte beyanı geldiği, bu rakamın beyanname kabullerinin tamamlanacağı 30 Ekim'e kadar 70 bin tonu aşacağının tahmin edildiği bildirildi.


Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013-2014 iş yılı ürün alım dönemi öncesi üreticilerin teslim edeceği zeytin miktarı ve rekolte durumlarının tespitine yönelik 23 Eylül'de başlayan "Rekolte Beyannamesi" kabul işleminin, 30 Ekim Çarşamba sona ereceğini belirtti.

Asa, kooperatif ana sözleşmesi gereğince her ortağın mutlaka rekolte beyannamesi vermesinin zorunlu olduğunu ve rekolte beyan etmeyen ortaklardan kesinlikle ürün alınmayacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Kooperatiflerimizin bulunduğu Gemlik, Mudanya, Erdek, Orhangazi, İznik, Edincik, Mürefte ve Marmara Adası bölgesinde, bu yıl 130 bin ton civarında sofralık zeytin rekoltesi bekleniyor. Dolayısıyla bölgemizde sofralık zeytinde 130 bin ton rekolte tahmin ediliyor. 'Yok yılı' olan geçtiğimiz yıla göre yüzde 50'den fazla bir rekolte artışı var. Bu, Marmarabirlik'e yapılan rekolte beyanlarına da yansıdı. Zeytin kalite açısından da genel olarak güzel. 2011'deki gibi ince kalibreli zeytin olmadığını görüyoruz."

Marmarabirlik'e yapılan rekolte beyanlarına da değinen Asa, "2013-2014 iş yılı ürün alım döneminde şu ana kadar 60 bin ton rekolte beyanı geldi. Bu rakamın beyanname kabullerinin tamamlanacağı 30 Ekim'e kadar 70 bin tonu aşacağını tahmin ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Asa, beyan edilen ürünlerin ne kadarının alınacağının, birliğin yetkili kurulları tarafından piyasa koşulların dikkate alınarak yapılacak değerlendirme sonunda belirleneceğini ifade ederek, Marmarabirlik'in geçen yıl alım yaptığı 45 bin ton sofralık zeytin karşılığında, üretici ortaklarına 137 milyon lira ödeme yaptığını hatırlattı.

- "5 bin 500 ton ihracat hedefliyoruz"

Avrupa ülkelerine sofralık zeytin ihracatını, uzun yıllar tek dağıtıcı kanalıyla yapan birliğin stratejisini değiştirdiğini ve çok bayili sistemle pazardan daha fazla pay almayı hedeflediğini belirten Asa, tuz oranını azalttıkları ürün çeşitlerinin de Türklerin yoğun yaşadığı "etnik pazarlar" dışında önemli önemli başarılar kazandığını söyledi.

Asa, bu sayede birliğin ihracat gelirlerinin ortalama 15 milyon dolar seviyesinden 28 milyon dolar hedefine yaklaştığını hatırlatarak, krize rağmen Avrupa'daki ihracat artışının ise yüzde 35'leri bulduğunu belirtti.

"Bu yıl 5 bin 500 ton ihracat hedefliyoruz" diyen Asa, ihracat yaptıkları ülkelerin ulusal zincir marketlerinin raflarına girmek için yoğun çaba harcadıklarını, İsviçre, Avusturya ve İngiltere'de bunu başardıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA