Küresel Piyasalarda Bir Haftalık Rallinin Ardında Kar Satışları Etkili Oldu

Küresel piyasalarda parasal genişlemeye yönelik iyimserliğin devam etmesine karşın Avrupa tarafında bankacılık sektörüne yönelik endişeler ve bir haftadır devam eden rallinin kar satışlarının etkili olduğu görülüyor.


ABD'de New York borsası son bir haftada gerçekleştirdiği yüzde 2 yükselişin ardından dün etkisi artan kar satışları ile geriledi. Dow Jones endeksi günü yüzde 0,35 oranında düşüşle 15.413 puandan tamamlarken, tarihinin en yüksek seviyesinden gerileyen S&P 500 endeksinin kaybı yüzde 0,47 oldu. Nasdaq bileşik endeksi ise yüzde 0,57 oranında düşüş kaydederek 3.907 puana geriledi. ABD'de bugün yeni konut satışları ve imalat sanayi PMI verilerinin takip edileceğini belirten analistler, özellikle Dow Jones endeksinde 15.350 desteğinin korunması durumunda yükseliş isteğinin devam edeceğini tahmin ediyor.

Avrupa tarafında Merkez Bankası'nın bankalara uygulanacak stres testi ile ilgili açıklamaları ve konuyla ilgili yapılan haber ve yorumlar özellikle banka hisselerinde satış baskılarının artmasına neden oldu. Almanya'da DAX endeksi günü yüzde 0,31 oranında düşüşle tamamlarken, sorunlu banka endişesiyle İspanya'da IBEX endeksi yüzde 1,84, Yunanistan'da ASE endeksi yüzde 3,82 oranında düşüş kaydetti.

Yurt içinde ise dün küresel piyasalara paralel olarak kat satışlarının etkisini artırdığı görüldü.

BIST 100 endeksi 79.500 puan seviyesinden gelen satışlarla günü yüzde 1'e yakın değer kaybıyla 78.516 puandan tamamlarken, faizlerde düşüş devam etti. Dün Para Politikası Kurulu'nun faizlerde bir değişikliğe gitmemesi ve söylemlerini değiştirmemesi sonrasında gösterge tahvilin bileşik faizi günü yüzde 7,52 seviyesinde tamamladı.

Bugün dolar/TL paritesinin bankalararası piyasada güne düşüşle 1,9720 seviyelerinden başladığına dikkati çeken analistler, dolar/TL'de 1,9650 seviyesinin aşağı yönlü kırılması durumunda TL'deki değerlenmenin hızlanabileceğini ve bunun da BIST 100 endeksini destekleyeceğini tahmin ediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10|00 Türkiye, TCMB ağustos ayı kısa vadeli borç istatistikleri

10|00 Türkiye, TÜİK 3. çeyrek konut satışları

10|30 Almanya, ekim ayı imalat sanayi PMI

14.30 Türkiye, TCMB para ve banka istatistikleri

15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

16.00 ABD, ekim ayı imalat sanayi PMI

17.00 ABD, eylül ayı yeni konut satışları

Kaynak: AA