Meclisten Maden Ocağına Red

Düzce’nin Gölyaka ilçesinde kurulması gündemde olan maden ocağı turizme ve su kaynaklarına zarar vereceği endişesi ile istenmiyor.

Meclisten Maden Ocağına Red
Maden ocağının çalışmaya başladığı takdirde doğa katliamının olacağı belirtilen alan için yöre halkı yasal mücadeleye hazırlanıyor.
Düzce İl Genel Meclisi Gölyaka’da kurulmak istenen maden ocağını görüştü. Meclisin Çevre ve Sağlık Komisyonu ile Muhtelif işler Komisyonunun bölgede yaptığı inceleme ve araştırma raporu Meclis gündeminde yer buldu. Yapılan araştırmada Maden ocağı alanının bölgede turizme ve su kaynaklarına zarar vereceği görüldü.

Ayrıca yöre halkının kesinlikle böyle bir yatırımı bölgelerinde istemedikleri ve bunun için her türlü yasal mücadeleyi yapacakları belirtildi.

Gölyaka’da kurulması planlanan maden ocağının çevre vereceği zararların inceleme ve araştırmasının yapılarak Meclise bilgi verilmesi talebi doğrultusunda hazırlanan Komisyon raporu İl Genel Meclisi Üyesi Muhtelif İşler Komisyonu Başkanı Harun Veziroğlu tarafından üyelere aktarıldı. Raporda şu ifadeler yer aldı: “Gölyaka ilçemizin Aksu, Bakacak, Saçmalıpınar köyleri ile turizm gelişim koruma bölgesi ilan edilmek üzere olan Kardüz yayları yolu geçiş istikametinde yerleşim alanlarına çok yakın mesafededir. İçerisinden dere geçmekte ve köy grup yollarının bitişiğinde olduğundan tesis kurulup üretim yapılması halinde Efteni Havzasına ve çevre köylerin sosyal yaşantısına zarar vereceği görüşülmüştür. İlimizin hemen hemen tamamının turizm potansiyeli taşıdığı özellikle Güney kısmının doğa harikası yerler olduğu bu tür maden ocaklarının ilimiz ve Gölyaka bölgesinde turizmin gelişmesine çok büyük zararlar vereceği, çirkin görüntü oluşturacağı, toz toprak, çevre kirliliği meydana getireceği ayrıca bu alanın yemyeşil ağaç ve bitki örtüleri ile kaplı olduğu, şayet maden ocağı çalışmaya başlarsa doğa katliamı oluşacağı komisyonlarımızca yerinde müşahede edilmiştir. Bu alanın köylerimizin su havzası içerisinde bulunması dolayısıyla su kaynaklarına da zarar vereceği tespit edildi. Yöre halkıyla yaptığımız görüşmede de vatandaşlar kesinlikle böyle bir yatırımı bölgelerinde istemediklerini, bunun için her türlü yasal mücadeleyi yapacaklarını komisyonumuza belirttiler. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü ile yaptığımız görüşmede İl Müdürlüğüne adı geçen firmanın henüz çalışma ruhsatı başvurusu ve ÇED ile ilgili bir müracaatta bulunmadığı belirtildi. Dolayısı ile söz konusu alana maden ocağı kurulmasının çok büyük zararları da beraberinde getireceğinden bu alana bahsi geçen firmanın faaliyete geçmemesi için yetkililerce yasal gerekli çalışmaların yapılmasının komisyonlarımızca uygun olacağı anlaşılmıştır.”
Komisyon raporu ol birliğince onayladı.
Kaynak: İHA