Asırlık Arıcılık Geleneğini Müzede Anlatıyorlar

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından yaptırılan "Muğla Arıcılık Müzesi"nde yaklaşık 100 yıl önce arıcıların kullandığı malzemeler, arıcıların günlük yaşamları ve bal yapımı ziyaretçilere maketlerle gösteriliyor.


Müzede, Türkiye çam balı üretiminin yüzde 80'inin karşılandığı Muğla'da ilk defa bal üretiminde kullanılan 100 yıllık malzemeler sergilenirken, şeffaf kovanlarda arıların yaptığı bal üretimi, canlı olarak izlenebiliyor.

Ressamlar tarafından yapılan kum sanatı, mermer sanatı, doğal taş sanatı ve resim sanatı gibi altı farklı dalda yapılan eserlerin de sergilendiği müzede, arıcılığın dünden günümüze geçmişiyle ilgili araç ve gereçlerle bal üretim yöntemleri anlatılıyor.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği ikinci Başkanı ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya arıcılık tarihine bakıldığında Türkiye'nin arı ve arıcı varlığıyla dünyada ikinci sırada olduğunu söyledi.

Arı varlığıyla Türkiye'nin dünya lideri olma yolunda ilerlediğini belirten Şahin, arıcılık geçmişinin çok eskilere dayandığını, dünya lideri Çin'de dahi geçmişe ait izlerin bulunmadığını dile getirdi. Birçok ülkede arıcılık müzesi oluşturulmaya çalışıldığını kaydeden Şahin, bazı ülkelerin arıcılık geçmişi olmadığı için sadece kullandıkları kovan tiplerini sergileyerek müze olarak tanıttıklarını vurguladı.

- "Amacımız gelecek nesillere tarihi anlatmak"

Şahin, Muğla'nın dünden bugüne çok derin izleri bulunan bir arıcılık geçmişi olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Muğla'da 1700'lü yıllarda arıcılık yapılmış. Arıcılık müzesini kurmamızdaki en temel amaç gelecek nesillere arıcılık tarihini, zorlukları göstermekti. Elimizdeki bir asırlık malzemeler ile 100 yıl önce köylerimizde arıcılığın hangi zor şartlarda yapılmaya çalışıldığını anlatmak istedik. Arıcılarımızın önceki dönemlerde de balı nasıl hasat ettiklerini, peteğin nasıl oluşturulduğunu, kovanların hayvan sırtlarında köyden köye taşınarak nasıl arıcılık yapıldığını müzede hazırladığımız malzemeler ile yansıttık. Muğla arıcısının son yıllarda bal üretmek amacıyla Anadolu'ya nasıl çıktığını, nereleri gezdiğini, arıcıların bal yolculuğunda yaşadıkları zorlukları anlattık."

- Bal yapımı canlı izleniyor

Müzedeki akvaryumda arıların bal yapım aşamalarını canlı olarak ziyaretçilerin izlemesine olanak sağladıklarını kaydeden Şahin, müzede arıyı ve balı sevdirmeye çalıştıklarını, çünkü bal denildiğinde son yıllarda insanların kafasında değişik soru işaretleri oluştuğunu anlattı.

Arıcılığın dünden bugüne serüvenini ve yaşam tarzlarını anlatarak Muğla'da kültür turizmine hizmet verdiklerini ifade eden Şahin, Kültür ve Turizm Bakanlığının denetiminde özel müzeler kapsamında olan Muğla Arıcılık Müzesi ile Muğla arıcılığını ve dünyaca ünlü çam balını öne çıkarmayı amaçladıklarını söyledi.

Şahin, müzelerinin Türkiye'nin arıcılıktaki yüz akı olduğunu dile getirerek, "230 metrekareden oluşan Muğla Arıcılık Müzesi'nde bal ürünlerinin tanıtımının ve satışının yapıldığı bir alan bulunuyor. Arıcılık konusunda son derece bilgi ve donanıma sahibiz. Müzemizi yılda yaklaşık 10 bin kişi ziyaret ediyor. Ziyaretçilerin büyük kısmı, bölgeye turlarla gelen yabancı ziyaretçilerden oluşuyor" diye konuştu.

Kaynak: AA